Många jagar ändring i Trimmat

Både Tobias Söderqvist och P-G Andersson har varit segermaskiner i Trimmat så här långt. De gäller som förhandsfavoriter men minsta misstag och ett koppel förare är redo att ta över.

Trimmat 4WD. Nio herrar till start där åtta platser står till förfogande. För segern tänker P-G Andersson ta hand om. Som vanligt.
– Det är meningen! Inte åker jag till Hässleholm för att bli tvåa, skrattar han.
Men om nu något skulle hända som går utanför P-G:s planer står Niklas Hägg upp för att ta hans plats, och i så fall sin första delseger i en SM-tävling. Jerker Axelsson har ett helt koppel sådana – innan P-G gjorde comeback – och är det någonting som Trollhätteföraren gillar så är det Hovdala. I år är det så speciellt att dottern Jennifer tävlar just där, samma helg, i ridningens fälttävlan. Så vill det sig illa kan Jerker få dubbelt stryk i helgen.
– Åt ena hållet, om Jennifer vinner sitt SM (fälttävlan har endast en deltävling) vore det bara kul. Åt det andra hållet är det sämre. Klart jag är trött på att vara bakom P-G, säger Jerker.
För två år sedan vann han Snapphanerallyt totalt, då det senast hade SM-status. Han plockade för övrigt hem guldet det året tillsammans med Mattias Andersson.

Mats Jonsson är förstås med, tillsammans med Johnny Johansson. Med all deras rutin och en synnerligen hög lägsta nivå har duon alltid en topplats för ögonen. För här görs inga misstag!
Övriga till start i klassen är Markus Theorin, nu så hemtam i sin Mitsubishi att han vilket ögonblick som helst naggar de andra i bakvagnen. Thomas Thunström har en av fältets snyggaste bilar (Citroën DS3 R5) i konkurrens med Lars Stugemos Ford Fiesta R5. För det lokala inslaget svarar Joachim Grahn och Bengt Bengtsson. Den förstnämnde har varit med förut, medan Bengt SM-debuterar i klassen då han kör sin tredje tävling efter bytet till en Evo 5:a. För ett antal år sedan plockade han SM-poäng med en Ascona i Öresundsrallyt.
– Vi kör på ren hobbynivå för det är så kul! Men jag ringde Wilke (tävlingsledaren) direkt för att få starta sist och helst med mellanrum innan de bakom kommer så jag inte sinkar någon, säger Bengt med ett skratt.

2WD. Tobias Söderqvist har värmt upp med både allsång på Skansen och Gröna Lund. Lyckligt lottad hade han lite semester kvar. Men nu är det rattmuff av och högsta fart som gäller igen. Ihop med bror Joakim har han dragit ifrån i toppen på den tvåhjulsdrivna klassen. 99 poäng mot Kristian Johansson/Fredrik Livh på silverplats med 61. Men alla deltävlingar räknas, vilket gör att ett par nollor i de tre tävlingar som återstår och vinden kan vända.
Genom hela mästerskapet har Kristian och Fredrik varit en skugga närmast bakom, bra fart och ordning på grejerna. Ändå något efter i varje resultatlista. Men de är redo att kliva fram i solen.
Tjugo poäng mindre på bronsplats finns Johan ”Kalle” Green, som till helgen har hemmavägar tillsammans med Mats Jönsjö. Kalle jagar sin första medalj och som bäst har han varit femma förut i Snapphanerallyt. Men till i år har han höjt både tempo och ambition.
– Pallen är målet, säger han.

Guldmedaljörerna under SM-veckan i Norrköping, Andreas Sjölander och Sofie Lundmark, går ut som fyra och har samma placering i tabellen.
Den här kvartetten sticker ut som högst troliga medaljörer i Trimmat 2WD. Men det får inte bli några störande nollor, för Jonas Åkesson visade i South Swedish Rally att han stortrivs med sin gamla Ascona och Mikael Ericsson fick det att lossna i Norrköping där han var sexa. Och bara ett poäng mindre har Stefan Hanhela, som faktiskt aldrig kört i Hässleholm.
– Tidigare har vi stått över av ekonomiska skäl. Nu tar vi oss i kragen, för vi har alltid hört att det är en bra tävling, säger Stefan.
– De fyra främsta är svåra, men de andra siktar vi på att fightas med, fortsätter han.
I SSR tvingades han och codrivern Stefan Packalén bryta då kopplingen gick på SS5.
– Garnisonen ser vi fram emot. För oss blir det något helt nytt. Inget man är van med och det ska bli kul, säger Stefan som också var i Norrköping. Där blev det blev två SM-poäng.

Som vanligt är det några lokala förmågor som tar chansen. Magnus Larsson och Jonas Olsson hör till arrangerande Hässleholms MK. Lite längre till start har Gullabos Mattis Olsson, som definitivt kan röra om i grytan.
Totalt är det 22 anmälda i klass Trimmat 2WD sedan Philip Haag avanmält sig.

Bildtext:
Niklas Hägg och Christer Carlsson har fått upp tempot rejält i sin Skoda Fabia S2000 och är en av alla i Trimmat 4WD som är beredd om P-G Andersson gör något litet misstag i Snapphanerallyt. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *