Mycket nytt i JSM

29 juniorer, varav många i nya bilar. JSM blir rykande hett, även om underlaget i Söderhamn förväntas vara is och snö.

JSM Otrimmat. Eddie Lundqvist har sålt sin Fiesta ST till Oslo och istället skaffat sig en R2:a. Den gångna helgen var han i Rissna och testade, och kommande helg blir det tävling i Offerdal.
– Det kändes riktigt bra hos Pål Grande, så det här blir roligt, säger Eddie.
Störst motstånd, när SM drar igång i Söderhamn, väntar han sig av de rutinerade killarna Erik Telehagen och Sebastian Johansson. Även de kör R2-bilar, Peugeot respektive Fiesta.
Faktum är att i det fjorton man starka getingbo som är JSM Otrimmat, finns gott om R2:or. Dennis Rådström har köpt en och siktar på JWRC, men värmer upp under SM-veckan. Kevin Jirvelius rattar en och Eddies klubbkompis i Sandviken, Jari Liiten, en. Vimmerbys Victor Karlsson har sin Fiesta R2 kvar från förra året.
Förutom Telehagen gör både Jonna Eson Brådhe och Elias Lundberg debut i  Peugeot 208 R2.
– Vi får ta det lite för vad det är, och ta den tid som behövs för att anpassa oss till framhjulsdrift och bilen, det är ingen idé att stressa fram några resultat, säger Elias i ett pressmeddelande.

Peugeot kör också Petter Palmqvist, medan Anton Eriksson kör en Fiesta ST och Marcus Morén luftar sin Suzuki Swift.
Daniel Röjsel är på väg att offentliggöra vad han ska köra i år, men än är inte alla påskrifter på plats. Därför kommer han till Söderhamn med den trecylindriga Ecoboost-Fiestan.
Ny i både JSM och en Renault Twingo R2 är Albin Nordh, Ydre MK. 18-åringen har kört ungdomsrally i en Grupp E-Astra och fightats med bland annat Elias Lundberg. Albin är anmäld i en Corsa A, men hämtar Mattias Olssons Twingo nu i helgen.
– Jag har inte förväntningar alls, det ska bara bli kul att köra, säger Albin.
Han har inte ens hunnit köra någon C-tävling än, och ska få hjälp från högerstolen av kompisen Lukas Kindgren. Albin har nämligen åkt med Lukas tidigare.
Förra året gick guldet till Jacob Jansson, men han går upp i senior. Silver tog Erik Telehagen.
– Tredje gången gillt nu, och något annat alternativ än guld finns inte. Vi har varit snöpligt nära två gånger så nu är det vår tur, säger Erik.

JSM Trimmat. Gott om variation är det i JSM Trimmat, även om gamla hederliga Volvo 242 dominerar. Bland de femton som anmält sig finns Fredrik Borg, SMK Hälsinge, Erik Brodin, Sandvikens MK, Daniel Jansson, Rasbo MK, Robin Liljegren, Karlskrona AK, Tobias Pettersson, Gränna MK och Mikael Wallon, Kolsva MS. Fyra kör 940: Simon Andersson, Bengtsfors MC, Emelie Axelsson, Säffle MC, Simon Karlsson, Gullabo RC och fjolårets silvermedaljör Emil Karlsson, Hällefors MK.
– Att byta bil nu till sista junioråret kändes inte som något alternativ, utan jag kör på som vanligt. Men jag är lite orolig över att tappa för mycket poäng under vintern. Det blir svårt i sommar också, men om inte vägkaraktären är rätt blir sprinten jobbig. Men vi ska allt försöka ta guld, säger Emil.
Jonatan Johannesson fortsätter med VW Golf, men nu i en 3 Kitcar så det blir värre vad gäller både motor och växellåda. Den gamla Golfen ska säljas så snart den kommer ur riktbänken.
– Det här blir riktigt roligt. Nästan alla kommer i nytt, så det ska bli kul att se hur man mäter sig. Emil blir nog den svåraste att slå men vi kör för guld, säger Jonatan.
Både han och Andreas Persson (i ny Renault Clio R3T) ska testa i norra Värmland nu i helgen.
– Jag har bara kört Clion 2,5 mil ännu så länge, så det är ovant. Det är väldigt mycket mer vridmoment i den här, säger Andreas som tog brons förra året.

Ensam Opel-förare blir Christer Nilsson, SMK Hälsinge, i en Manta, och klassens enda Corolla ska Pontus Jakobsson, SMK Nyköping ratta. Men det är inte vilken Corolla som helst utan Tobias Söderqvists vinstmaskin.
Spännande start gör också Markus Theorin. Efter ett år i en Mitsubishi satsar han åter på JSM.
– Jag vill utnyttja de sista två åren i JSM. Ännu så länge har jag bara hunnit ha en sladd och gasat lite, så sprinten ser jag som träning. Men sen så, säger Markus.
Han har inhandlat en Suzuki Ignis från Gotland.
– Den är som en Corsa A fast med 50 hästar till, och Corsan är den bil jag trivts bäst med och som publiken uppskattat mest. Jag taggas av sånt, säger Markus.
– I sommar ska de andra få ta i, för guld är målet, avslutar han.

Bildtext: Efter en väl genomförd säsong 2016 ärades Emil Karlsson, Hällefors MK, med en rad priser för sin enastående framfart med den röda Volvo 940:an. Silver blev det tillsammans med Tommy Lindholm (till vänster i bild). Snart inleds jakten på guld i JSM Trimmat. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *