Ny taktik med jokertävling

Vilken tävling tänker du välja som din joker? Det är en viktig fråga att fundera över nu när säsongen är på G. Jokern ger den tävlande 1,5 gånger ordinarie SM-poäng från skalan.

En ny krydda i årets svenska mästerskap i rally är kopieringen av det jokersystem som bland annat används i Öppna Brittiska mästerskapet. Den tävlande får välja en tävling – i förväg, och inom ordinarie anmälningstid – som sin jokertävling. Förutsatt målgång ökar chansen rejält till att håva in mycket poäng. En klasseger ger 25 poäng x 1,5, alltså 37,5 poäng. En femteplats 10 x 1,5, vilket blir femton poäng.
– Det har jag aldrig kört med. Blir både matematik och taktik i det, precis som de tio extra poängen i finalen. I motocross var det dubbla poäng i finalen, säger Jonas Bodin och fortsätter:
– Slår jokertävlingen till min fördel kommer jag säkert att tycka det är jättebra!

Han har ännu inte bestämt vilket tävling han ska välja som joker. Inte annat än att det inte blir Vännäs eller Östersund.
– Jag har åkt alldeles för lite på snö. Sedan har jag ny bil och ny kartis (Madelene Buskas, Gotlands MF BK) så viktigast nu är att det blir att fungera på bästa sätt.
I år ska han köra en Peugeot 208 R2 i Otrimmat 2WD (R2), importerad från Finland. En bil som tidigare körts av Emil Lindholm, son till Sebastian Lindholm.
Jonas forna Citroën C2 R2, som han slutade fyra med i Otrimmat 2WD, gick tillbaka till Uppsalatrakten.

Bildtext:
Jonas Bodin, Grödinge MK, har bytt ut sin Citroën C2 R2 mot en Peugeot 208 R2 och känner att han vill ha mer rutin i den innan han väljer att köra en jokertävling. Bilden är från Östersund förra året. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *