Nytt sug hos Stefan Jonsson

För 16 år sedan blev det SM-guld i rally för Stefan Jonsson, Vännäs MK. Lagom till SM-premiären hemma har suget återvänt och han har dammat av sin Seat.

Senast Rally-SM besökte Vännäs var 2007 och då vann Stefan den trimmade tvåhjulsdrivna klassen överlägset med sin Seat Ibiza Kitcar. Men sju år senare tog det stopp redan på första sträckan i Östersund och han tröttnade rejält på alltihop. Slutåkt trodde de flesta.
– Ja, jag bara ställde undan bilen och var less. Men nu har jag tvättat av den!
Stefan skrattar gott. För hur mycket han uppdaterat den behåller han för sig själv. Eller möjligen ger en hint:
– Inte så hårt i alla fall…

I helgen lämnar han GS Däckservice i Vännäsbyn för att köra Stäkesmarksrundan hos grannklubben Umeå AK.
– Jag har tänkt köra något i Luleå också, för då får jag ihop en 20 mil SS och den träningen hoppas jag ska ge färdighet!
Han inledde året med klasseger i North Rally Boden, en minut tillgodo på Morjärvs Peter Johansson.
– En fantastisk tävling! Fruktansvärt mycket snö, så smalt att det var som att åka i en tunnel med halkig is i botten. Mörkerträning blev det också, det var bra, fortsätter Stefan.

Annars var faktiskt Plåtrallyt för ett år sedan hans verkliga comeback. Klasseger då också, med bra precis en minut fritt bakåt. Annat var det hemma i SM 2007, då Stefan vann Trimmat 2WD med över två minuter tillgodo på Jonas Wigren, i en Golf. Trea då var Michael Wikström i en Opel Astra och fyra Thomas Thunström, Opel Corsa.
Stefan fick pisk på SS1 av Wikström och Jonas Johansson, men sedan var det inget snack. Han kunde ha slagit av på takten, men valde att vinna sträcka efter sträcka. Den sista med 16 sekunder till Jonas Wigren.
– Det var då det! Nu får vi se om vi hänger med eller tar en köposition, konstaterar Stefan.
Vid sin sida kommer han att ha Stefan Ahl från Wäxjö MS.

Bildtext:
Det blev seger i 2WD för Stefan Jonsson i North Rally Boden. Nu när det blir SM-premiär på hans hemmaplan gör han comeback, förutsatt att inget oförutsett händer i helgens Stäkesmarksrunda. Foto: Anders Blomqvist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *