Överlägsna i Otrimmat 4WD

Nytt guld till Jacob Jansson, hans tredje raka efter de två i JSM. Han satte alla på plats i Otrimmat 4WD, dessutom de flesta i trimmade bilar.

Förutsättningarna var den här gången enklast möjliga, skulle Jacob och Stefan Gustavsson bara rulla över rampen var guldet klart. I övrigt som tidigare, det vill säga Jansson/Gustavsson i en klass för sig. Därför var rallypubliken spänd på hur Kopparbergs mästare skulle tackla East Sweden Rally. Svaret blev att de inledde ”försiktigt” i mörkret och vätan, för att se hur de då skulle ligga till. Jovars, trea totalt – efter förare som P-G Andersson och Pontus Tidemand. Upp till P-G var det 54 sekunder, ner till Micael Jacobsson (tvåa i klassen) hela två minuter och 41 sekunder.
– Vi håller fortfarande på att se och lära, så vi bryr oss inte om Jacob, säger Micael.

Av fyra startande fick Emil Carlsson och Magnus Nilsson ge sig tidigt. Lagom som de skulle rulla fram till start på SS2 stannade EVO 9:an, varpå Emil for ut och fick hjälp med att skaffa fram startkablar.
– Jag förivrade mig och någon anmälde oss. Vi skulle så klart ha brutit för elproblem och startat om, men så långt tänkte jag inte i hastigheten, suckar Emil.
Varpå han och Magnus Nilsson blev uteslutna. Därmed fick de nöja sig med brons i årets mästerskap.

Den som övertog tredjeplatsen var klubbkompisen Marcus Gerdåker/Mathias Johnsson. Men också de råkade illa ut. De låg trea tidsmässigt efter fredagen, trots att de slog i den berömda stenen på SS2 och krökte länkarmen.
– Sedan fick vi inte ihop det på kvällen i tid för parc fermé, utan fick starta om på lördagen, säger Marcus.
Att de för det mesta var tvåa på de flesta sträckor spelade ingen roll, de hann aldrig köra in fem minuter utan slutade på tredje plats.
– Det blev ju pallen, men lite konstigt känns det när vi bara var tre i mål och fick så mycket i tidstillägg. Verkligen synd att det var så få startande, fortsätter Marcus.

Med Emil borta låg vägen öppen för Micael Jakobsson att ta ett silver i sin första SM-säsong. Tidsmässigt var han och Martin Axelsson rejält efter Jacob/Stefan, men med 18 nya friska poäng och två från powerstage gick ”Micke” från 51 till 81 päng, medan Emil bara fick de extra tio för att ha startat i finaltävlingen. Det gjorde att han stannade på 76.
Totalt tog tio förare poäng i klassen under säsongen, varav endast fyra körde mer än en deltävling.

Redan i Söderhamn visade Jacob att hans comeback i fyrhjulsdrivet skulle bli något alldeles extra då han totalvann. I Östersund blev det motorproblem, men i SSR var han tvåa totalt efter norrmannen Frank Tore Larsen, och i Gävle trea. I Köping trasslade allt som kan trassla under en punktering och han fick starta om. Och så nu då tvåa totalt, endast slagen av en världsmästare i en modern R5:a.

SM-ställning i Otrimmat 4WD:
http://resultatservice.se/rallysm/rallysm2017/rasm2.html

Bildtext:
Jacob Jansson och Stefan Gustavsson hade inga problem alls under East Sweden Rally och vann som väntat Otrimmat 4WD. Som bonus var de tvåa totalt efter Pontus Tidemand. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *