P-G glänste i Rally Bilmetro

Fem rejäla skogssträckor på sammanlagt nästan tio mil, och rallystjärnan P-G Andersson vann samtliga. En imponerade uppvisning i hans SM-comeback.

Visserligen bjöd han in regerande mästaren Jerker Axelsson, som tog ledningen när SM-premiären inleddes på fredagskvällen med en kort publiksträcka på Gävletravet. Men sedan var det inget snack, utan duon P-G Andersson och co-drivern Emil Axelsson drog ifrån. Segermarginalen skrevs till hela 2.00,4 minuter.
– Fantastiskt kul! Lite svårkört efter nattens snöfall, och juniorerna före mig höll inte riktigt mina linjer, så jag är väldigt nöjd med resultatet, säger P-G.
Jerker var tippad som god tvåa och det blev han. Den som närmast jagade var Niklas Hägg i sin nya Fabia, faktiskt ett tag framför Jerker. Men han svarade. Fyra Martin Berglund och femma Thomas Thunström, bara 2,1 efter.

Favoritseger blev det också i trimmat tvåhjulsdrivet där bröderna Tobias och Joakim Söderqvist fortsatte sin segerrad från förra året. På snö var ingen som kunde hota, utan de tog sin fjärde seger på hemmaplan. En niondeplats totalt blev det och närmast bakom sig hade de ett antal fyrkrafsare.
Den enda lilla missen kom när  de ställde upp bredvid Kristian Johansson/Fredrik Livh för ett sista man-mot-man prov på travet, sist av alla. De gick nästan jämsides över mållinjen och den som hade det lilla övertaget var Kristian.
– Det känns jättebra! Vi var lite sega i morse, men mot slutet har vi tjatat på Tobias. Att då få avsluta med att klå honom på travet gör att SM börjat bra för vår del, säger Kristian.
Trea Andreas Sjölander och fyra friskt satsande Oskar Sundell. Hemmaföraren blev därmed bästa bakhjulsdrivna ekipage med en totalt 24:e plats.

I Otrimmat 2WD blev det två som tog sig till slutmålet: Mattias Ledin och Johan Holmberg. I nämnd ordning, medan Christoffer Jacobsson fick bryta tidigt på lördagsmorgonen.
– Växellådsfästet är av och grenröret, så vi är glada att vara här, konstaterade Mattias.
En spännande dag blev det i Otrimmat 4WD där Joakim och Roger Rydholm hade ett litet övertag. Men när de åkte pulka rätt rejält på SS6 försvann segerchansen.
– Vi är jätteglada över andraplatsen, för vi kunde lika gärna ha blivit kvar där i skogen, säger Joakim.
För segern gick till Joachim Carlström som kunde konstatera att han vann med 12, 8 sekunder. Trea Kristoffer Karlsson/Peder Johansson som nyss bytt från VOC till planen att köra hela SM i en Mitsubishi Evo 9.

Pelle Wilén satsade som väntat hårt på att slå sig in bland seniorerna, fast han tävlar i JSM Trimmat. Nu blev han sextonde man totalt tillsammans med Martin Holmdahl, med bara Söderqvists och Kristian Johansson framför sig. Näst bästa juniorer blev Patrik och Pontus Åhman, inte riktigt en och en halv minut efter. Trea ett annat brödrapar, Andreas och Henrik Persson. De hade 1,3 sekund upp till Åhmans.
Den Otrimmade delen i JSM tog Erik Telehagen hem tillsammans med Björn Jonasson.
– Att få starta så här med nya bilen känns kul. Vi har haft en problemfri resa och vill verkligen tacka för ett jättefint och välordnat engagemang, säger Erik.
Lika glad för andraplatsen var Daniel Röjsel, som tillhörde skaran som fick backa för att komma rätt redan på fredagskvällen. Men sedan gick det över förväntan. Drygt 20 sekunders marginal hade han till trean Jacob Jansson som kom allt mer mot slutet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *