P-G säkrade guldet i Hässleholm

Värmlänningen P-G Andersson, i par med Emil Axelsson, är redan svensk mästare i rally. Trots att två deltävlingar återstår. Det efter dagens totalseger i Snapphanerallyt i Hässleholm.

Att P-G är välrutinerad har han visat med eftertryck. Inga onödiga släpp, utan jämn körning som ideligen lett till nya segrar med den Skoda Fabia han hyrt.
– Ja, det har gått bra. Kul är det också, och nu är guldet klart, konstaterar P-G.
Frågan nu är om vi får se honom framöver, i Linköping och Uppsla.
– Vi får se. Det var en fin fight senast jag var i Norge, så jag är lite sugen på att fortsätta där, fortsätter han.
Men en liten skavank blev det i Hässleholm, då framrutan fick en liten spricka i ett hopp tidigt i rallyt. Senare kom det fler lyft och sprickan blev till ett spindelnät framför Emil.
– P-G bromsar väl så hårt att Emil slår skallen i rutan, skämtar Johnny Johansson.
Marginalen till just Johnny och Mats Jonsson på andraplatsen blev tre minuter och 25 sekunder. P-G och Emil Axelsson tog även hand om de tre extra poängen från powerstage.
Den som tidigare utmanade om titeln var Jerker Axelsson/Mattias Andersson. Dessvärre fick de ge upp efter en liten brand på grund av bensinläckage.
Trea i Trimmat 4WD nere i Hässleholm blev Joachim Grahn, som mot slutet fick köra med manuell koppling i sin Focus. Han blev utan extra poäng på Hovdala, då Mats tog två och Niklas Hägg var tiondelen före Joachim. Niklas stod som vanligt och körde, ändå fick han nöja sig med fjärdeplatsen.
– Jag fattar inte! Jag har aldrig kört så fort i hela mitt liv och ändå räcker det inte till. Någonting måste vara fel, menar Niklas.
Femma efteranmälde Mattias Jirvelius.

Den krävande banan i Snapphanerallyt ställde till problem för många. I Trimmat 2WD fick både Mikael Ericsson och Mattis Olsson bryta med motorproblem.
– Jag är rädd att det blir dyrt också, suckar den otursförföljde Mikael.
Helt annorlunda ser SM ut för Tobias Söderqvist, i Hässleholm lotsad av Jesper Johansson. När han köpte sin Toyota Corolla var den väl inkörd, och har sedan dess gått ytterligare tio år. Redan förra året i Askersund genomförde han sin 100:e tävling i bilen. Inga problem den här gången heller. Inte med ny co-driver heller.
– Han kör jämnt och hårt, utan misstag, och det känns väldigt lugnt i bilen, säger inhoppande Jesper Johansson.
Men på avslutande Hovdala blev det ”bara” tvåa poäng. Istället var det Kristian Johansson som torg hand om de maximala powerstage-poängen. Kristian och Fredrik Livh tog hand om andraplatsen i Snapphanerallyt, och det är också på den placeringen de återfinns i SM.
– Vi inledde alldeles för dåligt på Garnisonen. Men sedan har vi kommit igång mer och mer, säger Kristian.
Dagens sista pallplats i Trimmat 2WD tog Andreas Sjölander hand om. Tillsammans med Sofie Lundmark.
– Det gick bra före lunch och sedan försökte vi öka för att hämta in de tio vi hade upp till Kristian. Det gick inte, men vi är nöjda med att vara på pallen, säger Andreas.
Sista poängen på Hovdala tog Johan Green hand om, och hemmaföraren slutade fyra i tävlingen. Femma blev Robin Sandberg.

Bildtext:
Emil Axelsson och P-G Andersson tog emot publikens jubel, blommor och pokaler på Stortorget i Hässleholm efter sin seger i Snapphanerallyt. Segern innebär också att de säkrat guldet i Trimmat 4WD. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *