P-G tog ledningen direkt

P-G Andersson leder Snapphanerallyt, den femte deltävlingen i Rally-SM. Efter de två inledande publikproven har han Jerker Axelsson drygt sex sekunder bakom sig.

Lagom som de första bilarna lämnade Hässleholmsgården för uppställning på Stortorget, sprack molntäcket upp och solen värmde. Allmänheten fick möjlighet att bekanta sig med både förare och bilar under en hel timme.
Efter nationalsång var det dags för Garnisonen, 7,4 km på asfalt, gatsten och betong. Tack vare ett stort motorintresse i bygden och den fina kvällen var det väldigt mycket publik runt banan. Som vanligt fanns det speaker och sträckan filmades för att kunna visas på storskärm under lördagen inne på Stortorget.

Tävlingsmässigt var förväntningarna höga på P-G Andersson och Emil Axelsson. Ingen behövde bli besviken. P-G körde rutinerat, med bästa tänkbara spårval. Utan att riskera någonting har han tagit ledningen med drygt sex sekunder.
Lika väntat är Jerker Axelsson tvåa. Han får dock se upp med Joachim Grahn, för skåningen är bara åtta tiondelar bakom. Å andra sidan tillhör Grahn den skara som gillar Garnisonen, medan både P-G och Jerker i första hand vill ut på morgondagens skogsvägar för att där kunna ge järnet.
I Trimmat 2WD är differensen i topp den tredubbla. Tobias Söderqvist har, tillsammans med inhoppande co-drivern Jesper Johansson, knäppt till med hela 15,4 sekunders ledning. Närmast efter är Andreas Sjölander, i sin tur med en marginal på tretton sekunder till SMK Hörbys Joacim Kristiansson. Bästa bakhjulsdrivna ekipage är hemmaåkaren Magnus Larsson, sexa i klassen och knappa tjugo efter Tobias.

Bara några svängar in på Garnisonen fick tabellettan i Otrimmat 4WD turboproblem och tvingades bryta. Oändligt bedrövad tog Joachim Carlström telefonkontakt med expertis för att kunna reparera och starta om i morgon.
– Är det inte typiskt!? Här är vi taggade för att gå för seger och så får vi köra ut efter att bara ha åkt ett varv på Garnisonen, suckar Jörgen Norman, Joachims co-driver.
Istället tog Anders Karlsson kommandot, fjorton sekunder före Kristoffer Karlsson. Trea Rickard Andersson, som bytt motor i sin relativt nyinköpta Subaru och då har målet att se till att komma just till slutmålet.

Redan innan start trodde Johan Holmberg att Mattias Ledin skulle bli för svår i Otrimmat 2WD.
– Han är verkligen helt grym, menar Johan.
Efter två körda sträckor är ställningen så att Johan har 20 sekunder att ta igen på Mattias.

I JSM Otrimmat skiljer det i princip ingenting efter fredagens fest inför publiken på Garnisonen. Daniel Röjsel har ledningen, en sekund före Jacob Jansson. Trea är serieledande Erik Telehagen, som nu har att ladda om och ta igen de fem och en halv sekunder han har upp till Jacob.
Tyvärr fick Sebastian Johansson motorproblem och tvingades kasta in handduken direkt.

Inte helt överraskande är Pelle Wilén i täten på JSM Trimmat. Marginalen till Andreas Persson är knappa tre sekunder.
– Jag visste att jag skulle ta stryk på publiksträckan. Nu blev det inte mer än att vi ska försöka ta igen det i morgon, säger Andreas.
SMK Hörbys Pontus Berglund överraskade med att gå in som bästa Volvo och det som trea, drygt nio efter Andreas.

I morgon lördag är det omstart 08.30. Då ska ytterligare åtta sträckor köras, först två norr om Hässleholm och därefter en västerut. Efter service är det samma sträckor en runda till. Sedan följer ett andra, kortare uppehåll vid Hässleholmsgården och därpå Algustorp, en sträcka som inte varit med på många, många år. Snapphanerallyt 2016 avslutas sedan med Hovdala, powerstage på 15,6 km.

Komplett resultat:
http://www.resultatservice.com/rally/2016/snapphanerally/resultat/1result.html

Bildtext:
Visst tog P-G Andersson och Emil Axelsson täten när Snapphanerallyt inleddes med två gånger två varv inne på Garnisonen. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *