Rally får sällskap av Crosskart

SM-sprinten den 12 juli kommer att likna den i Piteå, med den skillnaden att det i Norrköping blir varvat rally och crosskart.

Först ut är Radiostyrd Bilsport, fredag till söndag vid Folkparken i centrala Norrköping. Men på tisdagen flyttar bilsporten ut till Kungsängsbanan med rallysprinten och crosskarten. Konceptet blir detsamma som fungerade så framgångsrikt i Piteå i vintras, där Rallycross och Rally delade arena och tävlingsdag.

– Det känns riktigt kul att vi även i Norrköping kan bjuda på ett likartat koncept. Nu ersätts rallycrossen av crosskart, men i övrigt kommer det påminna om genomförandet i Piteå. Något som vi såg var riktigt lyckat, både för publiken på plats, men även på de fina tittarsiffrorna från SVT, säger Jörgen Ekwall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckan.

Crosskarten kommer att köra om SM-medaljer i Crosskart Sprint Special, och det blir 250 cc och 650cc som blir premiärklasser i den nya tävlingsdisciplinen. Tävlingarna körs på Norrköpings anrika motorsportarena, Kungsängen där såväl Rallycross som Folkrace har varit ofta återkommande inslag genom åren. Men med SM-veckan blir det premiär för Crosskart. Arrangör är Östgöra Bilsportförening.
– Även om det blir lite tufft rent arrangörsmässigt så blir det också ett sätt att bjuda publiken på en tight och högintensiv bilsportdag, säger Jörgen Ekwall,

Rallysträckan kommer delvis gå inne på crosskartbanan, men även i en slinga i området runt banan där det bjuds på en del tekniska delar.
– Sprinten är ett ypperligt tillfälle för SM-åkarna att visa upp sig för både åskådare och TV-tittare. Att vi får SM två gånger till Östergötland den här säsongen gör att det blir mycket prat om Rally-SM. Det gynnar alla, säger Stefan Thaleman, tävlingsledare för East Sweden Rally i Linköping den 9-10 september.

SM-veckan som genomförs i samarbete mellan Riksidrottsförbundet och SVT sänds i både svt-play, SVT1 och SVT2. Och planerna för bilsportens sändningar  är redan igång.
– Ja, vi har haft det första kamerareccen med SVT på plats och det ser bra ut. Som planerna ligger nu blir det en likartad produktion från Kungsängsbanan som den som gjordes i Piteå, avslutar Jörgen Ekwall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *