Rekordmånga till SM-veckan

När SM-veckan gör stopp i Söderhamn är det 128 rallyekipage som anmält sig. Det betyder att det under 4-5 februari nästa år blir nytt rekord för bilsporten.

För arrangörerna har det positiva ”problemet” med många anmälda förare gjort att upplägget och tidsschemat kastats om en del för rallyåkarna. Fortfarande gäller lördagens sju kilometer långa kvalsträcka som underlag för ”stora” SM, medan fyrtio ekipage sedan går vidare till söndagens finalkörningar runt arenan ute vid Flygstaden. Då med kamp om SM-medaljer i Sprint.
– För att alla ska få köra kvalsträckan, som används enbart på lördagen, och att den ska klara detta har vi kortat ner kvalet till två heat under lördagen. Reken genomförs under fredagen, säger Jörgen Ekwall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckan.
Justeringarna har gjorts i samråd med arrangören och rallyutskottet, och det gör att allt klaras av precis under de ljusa timmarna på lördagen. Med anledning av de ändringar som tillkommit sedan inbjudan släpptes, kommer den kostnadsfria avanmälningstiden att skjutas fram någon vecka.
– Det känns bra tycker jag och jag är väldigt glad för att vi kan erbjuda körning för alla de som vill vara med om att slåss för att ta sig vidare till söndagen och fighten om sprint SM-guld, fortsätter Ekwall.

Lördagens kvaltävling utgör en deltävling i stora SM-serien. Rallydelen kommer att varvas med rallycross, och även där har intresset var stort. Så stort att arrangören tvingats gallra. Något som inte blir fallet i rally.
Meriterade förare som Fredrik Åhlin och Mattias Adielsson har anmält sig. Båda körde under 2016 i den brittiska rallyserien. Men i Söderhamn gör Adielsson, som han gjorde när han gästade stora SM-serien i höstas, och kör fyrhjulsdrivet. Med i Söderhamn finns även 2WD-segraren från SM-veckan i Piteå förra året, Pelle Wilén.
– Det är riktigt kul att se att konceptet med SM-veckan växer och att vi nu lockar så många förare som vill vara med. Jag tycker det visar att tävlingarna och inramningen med SM-veckan är något som många vill vara med och tävla i. Ett SM-tecken många vill vinna, säger Jörgen Ekwall.

Planeringsmässigt är det nu finslipning som gäller för tävlingen och finaldagens TV-produktion. I slutet av november var SVT på plats i Söderhamn för att genomföra sin andra genomgång av sändningen genom att se över kamerapositioner och planera en del detaljer med föreningen och förbundet. Från SVT blir det Mattias Pettersson som med tävlingarna i Söderhamn gör sin fjärde SM-vecka som bildproducent för bilsportens sändningar.
– För oss känns det bra att det är Mattias igen. Han brinner för att göra bilsportens sändningar så bra som det bara går utifrån de förutsättningar som finns. Och vi har en hel del gemensamma erfarenheter av de olika tidigare arrangemangen som gör att vi tillsammans kan utveckla helheten runt sändningarna från våra tävlingar, säger Jörgen Ekwall.

SM-veckan vinter 2017 genomförs under vecka fem och SVT sänder live från de flesta tävlingarna på någon av kanalens plattformar, traditionell TV eller på SVT Play.
SVT sänder bilsportens tävlingar den femte februari både i Play och finalerna i traditionell TV. De preliminära tiderna är 08:15 till 14:45, svtplay.se under hela tiden och 12.40-14.45 i SVT1. För mer information, se svt.se/sport.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *