Robin Friberg gör comeback i VIP-bil

Ludvika 100 år är ett jubileum med fem SM-deltävlingar under året, med start i Mekonomen Bergslagsrallyt. Projektledare Håkan Rosén ska själv åka rallybil för första gången i sitt liv tillsammans med Robin Friberg.

– Jag har höjt min livförsäkring, säger Håkan Rosén med ett skratt och tillägger snabbt:
– Skämt åsido! Det har alltid varit en dröm att få åka med en riktig rallyförare, och jag tror det blir en resa jag inte glömmer i första taget.
Nu sker allt utom tävlan, i en VIP-bil som går ut innan det riktiga startfältet kommer. Den som ska köra bilen är ingen mindre än Robin Friberg, en av landets få förare som tagit två SM-guld i rally under en och samma säsong, 2011. Då var han bara 19 år och vann både JSM och Otrimmat 2WD med sin Ford Fiesta. För honom blev 2015 sista SM-året.
– Vi testade bilen i veckan och det var gräsligt roligt att köra igen. Rallydjävulen kröp fram direkt, säger Robin.

Med tanke på Håkan Roséns totala brist på erfarenhet som co-driver ska de bara åka den andra etappen, alltså de fyra sista sträckorna efter lunch.
– Ryktet säger att Robin kör fort men säkert, så jag har fullt förtroende för chauffören, säger Rosén.
Han har hunnit prova sin kartläsarstol i den trimmade Opel Corsa de ska färdas i. En bil som för övrigt ägs av Stefan Gustavsson, för några år sedan åkte han flitigt med Robin. Rosén ska inte läsa några noter.
– Bara att sitta i stolen var som att hamna i en vakuumförpackning, konstaterar Rosén.

Ludvika stad har hyrt en buss för att ta ett 20-tal samarbetspartners ut till ”Björnjägarn”.
– Det blir en annan reseledare dit ut, för jag hinner inte det tyvärr. Men eftermiddagens sträckor blir en tillräckligt stor upplevelse för mig, säger Rosén.
Robin har också något extra att se fram emot:
– Att få vara VIP-åkare känns lite extra fint… det är ju min hemmatävling och lite av comeback. Det är stort!
Annemo Friberg

Bildtexter:

Håkan Rosén är Ludvika kommuns projektledare för 100-års jubileet. I helgen gör han debut som kartläsare i Mekonomen Bergslagsrallyt då han ska åka fyra sträckor med Robin Friberg, Ludvikas storstjärna för några år sedan. Foto: Annemo Friberg/Kurt Eliasson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *