Rutin ger favoritskap i Otrimmat

Med hela 50 träningsmil får Mikael Jirvelius bära favorittrycket i Otrimmat 2WD, medan Jacob Jansson gör det i fyrhjulsdrivet.

Det hela är dock väldigt svårtippat, för i de båda otrimmade klasserna har det droppat av förare, medan nya SM-aktörer gör entré. Vid november månads utgång fanns 19 anmälda, nu ser det ut att bli fjorton till Söderhamn.

Otrimmat 2WD. Christoffer Jacobsson har ångrat sig och står över vintersäsongen, vilket gör att fältet saknar någon med bred erfarenhet från SM. Ett par Peugeot 208 R2 finns med, rattas av Johnny Andersson, SMK Hedemora, respektive Anders Åberg, Hässleholms MK.
–  Det är så ofta jag tänkt att en satsning passar bättre om något år, men nu känner jag att det blir inte bättre. Så nu kör vi och koncentrerar oss på lördagen, för det finns knappt på kartan att vi går vidare, säger Anders.
Han har importerar vinnarbilen från finska mästerskapet och tänker ge sig på Rally Sweden direkt efter Söderhamn.
– I premiären är vi fullt nöjda med pallplats, men i Östersund vill jag vinna, fortsätter Anders.

Mikael Jirvelius, Fjugesta MS, kör en Ford Fiesta R2, och bildar tvåbilsteam tillsammans med sonen Kevin (i JSM).
– Jag ska ju i alla fall till Söderhamn och skruva och kan lika gärna åka, säger Mikael och fortsätter:
– Vet inte var vi står, och jag har bara gjort sporadiska körningar i livet. Ser mig som en snabb motionär.
Teamets mål var att hinna testa 50 mil innan Söderhamn och efter turer till både Arvidsjaur, Depå Grande och Hasse Karlsson är det uppfyllt.
Joakim Hiljeström gjorde en start i SSR förra året, och plockade då tio poäng i en Swift. Nu blir det Fiesta ST. Det kör även Johnny Björk, och vi får hoppas det går bättre än i Rally Uppsala då han fick bryta. Från Vetlanda kommer Robert Bertilsson med sin Swift. Däremot avstår Björn Svensson premiären, för att istället ha sin Fiesta ST i topptrim till Östersund.

Otrimmat 4WD. Hos Robin Adolfsson har det skruvats febrilt sedan den 27 december då buren var färdig. Nu i veckan åker motorn i.
– Vi väntar på lite smådelar, men snart är vi redo att prestera, säger Robin.
Efter totalkraschen i Uppsala har han fått bevisat att motorfolket ställer upp. Av Mattias ”Benke” Bengtsson fick han en tom kaross att ta delar från, och av Urban Stacke en massa grejer.
– Det är jag otroligt glad för, och gensvaret på Facebook var kolossalt. Den insamlingen räknade jag med skulle ge ett par tusen. I bästa fall, säger Robin.
Summan är uppe i 50 000 kronor, vilket gör att Robin tillsammans med övriga partners kan skissa på full SM-säsong.
Regerande juniormästaren i Otrimmat, Jacob Jansson, kliver över till seniorerna för att ratta Robert Blombergs forna Evo 10. För tre år sedan körde Jacob en Subaru, så helt obekant med 4WD är han inte.
– Farten borde finnas där, men anpassningen till bilen är inte hundra så jag vet inte var jag står. Men tanken är att försöka vara med långt fram, säger Jacob.

Regerande mästare är också Kristoffer Karlsson, i just den här klassen. Det trodde han inte själv när fjolåret drog igång. Inför denna säger han:
– Jag vet inte ens om det blir något…
Saken är att Kristoffer fick en infektion i slutet av 2016, och ett virus som satte sig på lederna. Särskilt i benen.
– Jag har precis börjat gå lite. Det har inte gått så fort att bli bra som läkarna trodde och definitivt inte i det tempo jag önskat, vilket också fått motivationen att tryta, fortsätter Kristoffer.
Kompisgänget är redo att rycka in och plocka ihop bilen om han bestämmer sig för att starta, men Kristoffers hälsa går naturligtvis i första hand.
I helt nybyggd bil kommer Robert Scholander, sedan avåkningen i SSR. I slutet på veckan testar 24-åringen hos Depå Grande för att sedan köra Z-Trofén.
– Vi behöver mil i kroppen innan SM, säger Robert.

Efter ett par framgångsrika år i ungdomsrally fick Linus Leander äntligen ta körkort i slutet av november. Nu gör 18-åringen ”riktig” debut och det i Söderhamn då han lånar Anders Karlssons fjolårsbil från SM.
Övriga som aviserat start är Emil Karlsson, Micael Jakobsson, Magnus Mellquist och Pär Nordahl.
Däremot kommer inte Jimmy Olsson. När han skulle byta ett rör i buren, efter smällen i Linköping, visade det sig omöjligt. Den engelske tillverkaren lät ingen annan göra jobbet, så nu är hela buren borttagen och bilen blir inte färdig i tid.
Och Robin Friberg startar i trimmade klassen.

Bildtext: Jacob Jansson har visserligen ett år kvar som junior men inget mer att bevisa där. Så nu glider han över till Otrimmat 4WD och får efter lite manfall i klassen gälla som favorit när SM drar igång i Söderhamn. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *