Sexa räcker för Söderqvist

Förra året var Tobias Söderqvist trea i Rally Uppsala efter att ha kört sönder ett bromsok. I år räcker det med att han bli sexa för att ta guld.

Det såg onekligen ut att gå hans väg redan i Linköping, men så slog han i en sten med fälgkanten, på insidan, så att framvagnsbryggan slets sönder. Hjulet släppte och drivaxeln föll ur. Han och Bosse Holmstrand försökte reparera, men fick inte fast drivaxeln, och utan att den satt fast ville de inte fortsätta.
– Inte alls vad jag önskade, men jag vet att allt kan hända. Det gick för bra för att vara sant, säger Tobias.
När han tvingades ge upp ledde han klassen, och var tvåa totalt.
– När det gick så himla bra var det trist att tvingas ge upp och bli bortglömd, istället för på pallen totalt, suckar Tobias.

Men guldchansen lever helt klart vidare. Däremot är det nog tveksamt om han med tvåhjulsdriven Corolla kan slå sig in totalt när Rally Uppsala har ett så spännande startfält.
Den som är närmast är Kristian Johansson, som tagit rygg på sin konkurrent hela året. Vinner han i helgen måste Tobbe vara sexa i mål.
– Jag tänker inte dra ner på tempot utan köra på som vanligt, säger Tobbe.
Han körde Stålsvängen nyss hemma i Årsunda, och då gick en uniballs sönder redan på ettan. Men de lyckades vingla i mål, två sekunder efter Andreas Sjölander på 1,1 mil. Sedan blev det full fart med verktygen och med ingen tid alls över kom de iväg till SS2. Där vann de med tre sekunder.
– Troligen var det någon biverkning från ESR, konstaterar Tobias.
Även Sjölla hade tekniska bekymmer i Årsunda, då styrväxel sprack i två delar.
– Det var tur med genrepet, så vi slipper de där felen i helgen!

Andreas Sjölander kan inte nå guldet, det står helt mellan Tobias och Kristian. Däremot kan Sjölla nå Johan Green som innehar bronsplatsen. Men det krävs att Green blir poänglös och Sjölander tar full pott.
– Ja så illa är det! Vi åker ner för att försöka vinna, det är vad vi kan göra och bli fyra eller femma är inte vad vi vill. Vi sätter upp tempot så får vi se vad de andra presterar, säger Sjölla som skruvar för fullt för att få dit nya styrväxeln som kom idag.
Han nämner nya utmanare som kan blanda sig i poängjakten: Patrik Flodin, Johan Carlsson och Jens Branteström. Flodin kommer i en BMW han lånat av Johan Andersén.
– När jag lånade Johans 240 till Midnattssolsrallyt, berättade han om sin BMW:n och att han inte var nöjd med det, säger Patrik.
Varpå bilen fick följa med Patrik hem och rätt stora ombyggnationer är gjorda. Nu skruvar han in i det sista för att få till styrningen.
– Jag fick låna grejer av Oskar Sundell, men måste iväg till skroten för att få tag i lite mer så det passar ihop. Sedan ska vi se om jag hänger med, säger Patrik.

Bildtext: Det var otroligt mycket publik ute i Linköping under East Sweden Rally. Blir det skapligt väder i helgen lär det komma lika många för att bland annat se Tobias Söderqvist ute i skogen. Foto: Jack Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *