Silver till Rudengren i 4WD Övriga

Tobias Johansson/Bosse Holmstrand hämtade hem guldet i 4WD Övriga medan Michael Wikström ”föll” på mållinjen när han överskred respittiden efter SS8 och uteslöts. Därmed gick silvret till Johan Rudengren/Christer Johansson.

Nio till start och sex nådde hela vägen runt. Den som utlovat mest var Tobias Johansson när han nu kom i den Ford Focus WRC som Joakim Grahn driver och som ”Tobbe” kört hur mycket som helst för så där en 13 år sedan. En lätt match som skulle kunna mäta sig med Pontus Tidemand var planen.
Det blev i det närmaste skampåle vad den saken anbelangar. Efter fredagens inledande tre sträckor var Tobias och Bosse Holmstrand sextonde ekipage totalt, över minuten efter Tidemand.
– Pinsamt, det är rätta ordet! Jag vet inte riktigt vad som tog åt mig men det fungerade inte alls, konstaterar Tobbe.

Han skärpte till sig och var sträcksnabbast på SS5, 6, 7 samt 8 och gick upp i ledningen. Men Göthberg svarade med att vara totalsnabbast på nian och han vann sedan powerstage före Tobbe..
– Det har gått fint, det har det, konstaterade Per när han gled upp på rampen som segrare i klassen.
Per ledde 4WD Övriga i princip från start till mål. Må vara att Michael Wikström styrde runt sin Focus WRC snabbast av alla runt Stångebro 1 (1,2 före Göthberg), och att Tobias ledde kort efter SS8.
– Jag är helt övertygad om att Per blir en svår nöt att knäcka nästa år om han satsar på SM, konstaterar Johan Rudengren som hela tiden framhållit sin klubbkamrat.
Nu räckte det inte till medalj för Göthberg, för han avstod vintertävlingar och tvingades bryta i Askersund då han blev bromslös, i ledning. Han slutade femma totalt.

Fyra blev Thomas Lahti. Han hade bronsplatsen innan start och eldade på för att försöka få den med hem till Boden. Men det gick lite för friskt i målet på SS6 och han slog bort ett hjul.

Tobias och Bosse var klara mästare när de körde över startrampen, men det är klart att upphämtningen och den slutliga andraplatsen i klassen i ESR nästan fick oss att glömma den dåliga starten på finalhelgen.
– Skönt att vi kom igång och fick visa att vi hade varit med om fokus varit bättre från början, säger Tobias.
Michael Wikström/Lennart Nilsson hade silverläge men fick vända hemåt med ett brons den här gången. De låg femma efter SS8 och hade problem med hydraliken. Efter ett febrilt mekande var de redo att fortsätta, men då hade tiden runnit iväg så att de var över respittiden. Och uteslutna.

Därmed var Johan Rudengren och Christer Johansson silvermedaljörer tack vare tredjeplatsen i ESR.
– Fantastiskt! Och vilken tävling! Mycket krävande och bara en sträcka som gick en gång, vi är verkligen nöjda, konstaterade revisorn från Eskilstuna.
Fyra blev Jari Saarinen/John Stigh och de tog också två poäng på powerstage efter vinnarttion. Femma Mikael Hallqvist/Ronnie Maxe i sin välljudande Mazda 323 och sexa Joakim Längberg/Robert Ardryd.
– Äsch det har bara varit trassel! Det verkar aldrig vilja gå bra här på hemmaplan, suckade Längberg.
Ännu sämre gick det dock för Jonny Karlsson, som åkte av på samma ställe som Pontus Tidemand rullade. Jonnys codriver klagade på nackont och sträckan stoppades medan räddningspersonal såg till att ingenting förvärrades.

Totalt har fjorton förare tagit SM-poäng under säsongen i 4WD Övriga. Merparten körde bara en eller ett par deltävlingar och Tobias Johansson samt Thomas Lahti var de enda som fanns på startlinjen i samtliga.

Bildtext:
Silver i 4WD Övriga blev det för Christer Johansson och Johan Rudengren, guld till Tobias Johansson och Bosse Holmstrand samt brons till Michael Wikström och Lennart Nilsson. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *