Spännande medaljfighter när Rally-SM 2015 skall avgöras i Uppsala

Efter fem tuffa deltävlingar skall äntligen Rally-SM avgöras i Uppsala helgen den 1-3 oktober. Men redan är fyra av sex mästare korade, återstår gör Trimmat 4WD och Junior-SM Otrimmat där fighterna är desto tightare.

I Trimmat 4WD står kampen om guldet mellan regerande Svenska Mästaren Jerker Axelsson och Mats Jonsson, som i helgen kan ta hem sitt 19:e SM-guld. Marginalen mellan dessa två är endast fem poäng till Jonssons fördel. Detta innebär att kampen de två emellan lever enda in till sista sträckan på lördag, powerstage, där tre poäng delas ut till sträcksegraren.

Vi kör självklart för guldet, men det gör Mats och Johnny med, säger Jerker med ett skratt.

Det har varit ett extremt händelserikt år och vi har jobbat hårt hela året. Vi hoppas verkligen att köra oss till guldet då vi har en liten fördel med poängen men Mats och Johnny kommer bjuda på stenhårt motstånd och vara riktigt svårslagna som vanligt, men vi kommer göra vårt bästa att ta ett andra raka SM-guld, säger Jerker

Bakom de två i toppen skuggar segraren från East Sweden Rally, Robin Friberg, som inte har någon chans att klättra i tabellen. Han siktar istället på att befästa bronsplatsen i klassen. Kul att notera är även att Dick Wicksell gör SM-comeback i sin Subaru WRC.

Den andra klassen där kampen om guldet lever är den Otrimmade Junior-SM klassen. Där Jacob Jansson inledningsvis på säsongen kopplade greppet om ledningen, en ledning som Erik Telehagen knappat in på genom sin seger i Linköping för en dryg månad sedan. Avståndet de två emellan är endast fyra poäng. Vilket betyder att det är upplagt för guldfight till helgen.

– Jag tycker våra chanser ser goda ut. Vi har en ledning men den är bara på fyra poäng, så det är jämt och kommer garanterat bli spännande. Vi går in i tävlingen med en bra känsla och kommer väl förberedda så det är bara upp till oss att göra något bra av det, Säger Jacob Jansson inför tävlingen.

Efter ett struligt 2014 är Erik Telehagen redo att ta upp kampen med Jacob, och även han siktar på att åka hem med den ädlaste medaljen runt halsen, men han tror det kommer att bli tufft.

– Chanserna är teoretiskt sett ganska stora. Fyra poäng är inte mycket, men det är fyra jobbiga poäng att köra in i JSM-Orimmat. Ärligt talat vet jag inte vad jag ska tro, vi hade inte riktigt räknat med att hamna i denna sits inför finalen efter vinterns tävlingar där Jacob satte tempot direkt. Otroligt kul att det är fight ända in i det sista och vi ska göra allt i vår makt för att försöka knipa guldet. Dock är Jacob riktigt snabb och han gör sällan misstag så det gäller att åka fullt från första metern, Säger Telehagen.

Spännande kamp väntas även om bronsplatsen i klassen. Som för tillfället innehas av Markus Theorin. Han skuggas närmast av Fredrik Jansson, en poäng bakom. Och fyra poäng bakom hittar vi fjolårsmästaren Sebastian Johansson, som även han vill åka från Uppsala med medalj i år.

Ett intressant inhopp i klassen gör Pontus Lönnström, som under året visat imponerande fart i sin Volvo 240. Till Uppsala kommer han med en inhyrd Renualt Twingo R2, för att testa på att köra framhjulsdrivet.

– Renualten är bara en bil vi har hyrt till Uppsala för att vi ska få känna hur de känns att åka R2. Mina målsättningar är bara att få åka och pröva på lite hur de känns, det är ändå bara andra gången jag kommer sitta i en framhjulsdriven. Men ska ändå bli roligt och se i slutet av tävlingen om vi kan hänga med i en sån här bil också, Säger Lönnström.

I den Trimmade Junior-SM klassen har redan Pelle Wilén säkrat SM-guldet. Och Pelle kommer inte till start i Uppsala i den Golf vi är vana att se honom, utan till SM-finalen har han lånat en Grupp-N Suzuki Swift av rallyradions Ola Strömberg, detta för att visa att man kan köra på SM-nivå med små medel.

– Junior-SM borde inte vara så dyrt som det är idag, sånna här bilar (Suzuki) har i princip alla råd med. Alla juniorer ska kunna åka SM utan rika föräldrar eller stora sponsorer. Vi gör ju det här för det är kul, Säger Pelle om varför de valt att ställa upp med den i SM-sammanhang ovanliga bilen.

Bakom Pelle lever kampen om silvermedaljen i högsta grad. Efter sin seger i Linköping ligger Emil Karlsson nu bara en poäng bakom andraplatsen i tabellen, där Philip Haag ligger. Kampen de två kommer bli stenhård under helgen.

Efter att ha brutit två tävlingar i ledning siktar Daniel Röjsel på att äntligen få ta hem sin första seger i årets Rally-SM. Daniel har även chans att ta hem silvermedaljen i klassen.

Tobias Söderqvist har vunnit sex tävlingar i rad i Trimmat 2WD, och till helgen vill den redan klara Svenska Mästaren ta seger nummer sju i klassen. Men bakom honom pågår en intensiv fight om silvermedaljen mellan Leif Petersson, Johan Carlsson och Kristian Johansson, endast sju poäng skiljer trion åt i klassen.

Även en till Svensk Mästare ställer i helgen upp i Trimmat 2WD, det är Niklas Hägg och Christer Carlsson, som i Linköping säkrade guldet i klassen Otrimmat 4WD.

– Niklas sa redan i Askersund att om vi är klara till Uppsala, så åker vi Corolla, Säger Niklas kartläsare Christer Carlsson.

I Otrimmat 2WD är säsongens gigant Mattias Ledin sedan förra tävlingen även han klar mästare. Detta hindrar dock inte Ledin från att sikta på att ta sin femte av sex möjliga segrar denna säsongen. Bakom honom gör Martin Jansson och Andrew Rönnle upp om silvermedaljen.

Niklas Hägg är som sagt redan klar Svensk Mästare i Otrimmat 4WD, och kommer inte till start i klassen denna tävling. På en andra plats i tabellen ligger Joachim Carlström, som siktar på att ta sin andra raka seger i SM. Samt hålla Algot Öberg som segrade i Askersund bakom sig. Dessa två utmanas kanske främst av säsongens överraskning Kristoffer Karlsson, som även han siktar på att ta sin första SM-seger.

Rally Uppsala startar på fredag kväll den 2/10 och avgörs över 10 st specialsträckor. Följ kampen om medaljerna enda in på målsnöret via rallyradion på sbfplay.se, eller på hemsidan rallysm.se/live.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *