Spänningen stiger när Rally-SM gästar Linköping

För femte året i rad gästar Rally-SM Linköping och East Sweden Rally, den femte och näst sista tävlingen i årets mästerskap. Efter ett spännande avslut på senaste tävlingen i Askersund för två veckor sedan är det upplagt för dramatik när kampen om medaljerna 2015 går in i sitt slutskede. Som grädde på moset bjuder även East Sweden Rally på landskamp mellan Sverige och Norge.

I flera klasser kan faktiskt kampen om guldet avgöras redan till helgen; När Pelle Wilén, Mattias Ledin och Tobias Söderqvist alla har chans att säkra guldet i Linköping.

Pelle Wilén har haft en fantastisk säsong i klassen Junior-SM trimmat där han har vunnit alla tävlingar utom en, där han slutade tvåa. I Askersund utmanades Pelle dock hårt av tabelltvåan Daniel Röjsel, som ledde tävlingen inledningsvis men tvingades bryta med motorproblem. Daniel, som nu har kniven mot strupen i Linköping är den enda som ihop med Philip Haag har en möjlighet att stoppa Pelle från att knipa guldet redan på lördag.

– Målsättningen är att bli som sämst 8a i klassen så vi kan säkra SM-Guldet och därmed åka på som vanligt i Uppsala. Det är svårt och frustrerande att åka ”på säkerhet” – vilket syntes i Askersund. Men det är bara hålla tummarna att bilen är lika pålitlig som den varit hela året. Säger Pelle.

En som också visade god form i Askersund var den unga talangen Pontus Lönnström som slutade tävlingen tvåa bakom Pelle, Pontus kommer absolut bli att räkna med i helgen.

– Mitt mål med helgen är att åka runt och få så mycket kunskap som möjligt, och att prestera ett så bra resultat som möjligt. Det är alltid bra att försöka få bra resultat på en SM-tävling och såklart satsar vi på pallen. Säger Pontus Lönnström.

I Askersund tog Jacob Jansson hem segern i Junior-SM Otrimmat efter att ha kört stabilt hela dagen. I och med segern kunde han dryga ut något mot Erik Telehagen som ligger på ett inte allt för komfortabelt avstånd i tabellen. Precis bakom de två hittar vi Markus Theorin som haft ett struligt 2015 och hoppas på att turen skall vända i Linköping, där han vann i fjol.

Lika så kan Mattias Ledin knipa sin efterlängtade guldmedalj till helgen. Mattias som vart dominant i Otrimmat 2WD under året såg ut att gå mot en klar seger i Askersund, med drabbades av bromsproblem mot slutet och blev till slut trea. Han utmanas främst av Martin Jansson i tabellen, som behöver stå för en stor insats under helgen om han skall kunna stoppa Ledins framfart mot guldet.

Efter att vunnit samtliga fyra deltävlingar i årets mästerskap har bröderna Tobias och Joakim Söderqvist en komfortabel ledning i klassen Trimmat 2WD. De utmanas av fjolårsmästaren Leif Petersson, som troligen kommer göra allt för att stoppa Söderqvist. Bakom de två Toyota-förarna öppnade kampen om tredjeplatsen i klassen upp sig genom att Johan Carlsson tappade bromsarna och körde av i Askersund. Detta gjorde att Kristian Johansson, som vann i Linköping för tre år sedan, närmar sig Johan i tabellen. Räkna med en kamp de två emellan. Man ska inte heller räkna bort den talangfulla Saab-föraren Tobias Johansson från tätstriden, lika så kommer Jimmy Joge till Linköping full av självförtroende från Askersund där han som bäst låg trea i klassen.

I Trimmat 4WD är det dock mer spännande. Efter att fjolårsmästaren Jerker Axelsson rullade i ledning i Askersund kunde Mats Johnsson ta hem segern och överta ledningen i mästerskapet. Och efter att Jerker med team under de knappa två veckorna sedan Askersund stått för en bragd i garaget kommer Jerker till start i Linköping för att försvara guldet. Till start kommer också Fredrik Åhlin som förutom att ta viktiga poäng för Sverige i landskampen hoppas på att ta hem sin tredje seger på tre starter i Rally-SM.

– Mina två senaste inhopp i Rally SM har båda slutat med vinst så det är klart jag hoppas på att klara av tre på ”raken”. Säger Fredrik inför tävlingen.

Även Mpart med Patrik Johansson kommer till Linköping fulla av självförtroende efter att ha tagit en efterlängtad andraplats i Rally Askersund med just Patrik bakom spakarna på sin Mitsubishi R5. Glömmas bort ska inte heller Robin Friberg och Tomas Thunström som båda kan blanda sig i fighten. En som också hoppas på ett bra resultat i East Sweden Rally är Patrik Åkerman som visade fin form senast i Askersund och ledde emellertid tävlingen innan han tyvärr tvingades bryta.

Niklas Hägg såg ut att i Askersund gå mot ännu en seger i den tuffa klassen Otrimmat 4WD, men när han fick turboproblem mot slutet kunde istället Algot Öberg sluta som segrare efter tuff kamp mot Joakim Rydholm, som slutade rallyt 0,1 sekunder bakom Öberg. Till Linköping kommer en revansch sugen Hägg som siktar på att ta viktiga poäng för att kunna ta hem sitt andra raka guld.

Samtidigt som det pågår full kamp i SM-klasserna kommer det att under East Sweden Rally köras en landskamp i rally mellan Sverige och Norge. Landskampen avgörs över två tävlingar; East Sweden Rally i Sverige och Rally Hedemarken.

– Denna landskamp avgörs i två klasser, 2WD och 4WD. Vi följer de internationella klasserna R2 och de bilar som körs i WRC2 i VM, alltså RRC,R5,S2000 och R4. Förklarar Landskampen i ett pressmedelande.

Sverige mönstrar följande förare i sitt 2WD landslag: Mattias Adielsson, Mattias Ledin, Markus Theorin och Jacob Jansson. Och i 4WD ställer följande trupp upp för att försvara de blågula färgerna: Fredrik Åhlin, Robin Friberg, Mattias Jirvelius och Patrik Johansson.

– Det är jättekul att få representera Sverige i Landskmpen. Det är också roligt att bli utvald och till ”kapten”. Det ökar pressen lite mer, men det är bara roligt. Säger lagkaptenen Fredrik Åhlin.

På den Norska sidan ställer bland annat Eyvind Brynildsen, Frank-Tore Larsen, Anders Gröndal och Sindre Futuseth upp för att försöka knipa segern från Svenskarna.

– Självklart kommer Eyvind utan tvekan att vara den största konkurrenten. Jag tror att vi kommer ha en rolig fight, och det ska också bli kul att äntligen möta honom med samma förutsättningar. I våra två senaste möten har han alltid haft en stor fördel av att att ha kört tävlingarna 3-4 gånger innan, så ska bli kul och se helt enkelt nu när vi båda står på ”noll”. Men både Anders och Frank-Tore kan överraska, men på förhand är ju Eyvind den bäst bäst bil och mest rutin. Säger Fredrik om motståndet från norrmännen.

Det är upplagt för stor spänning och rallyfest när East Sweden Rally drar igång på fredag kväll. Som vanligt följer du rallyt lättast via rallyradion på sbfplay.se.

Skribent: Sebastian Bourghardt | Foto: Jenny Almgren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *