SSR bjuder på mycket nytt

South Swedish Rally flyttar till Älmhult, anordnar shakedown på torsdagen, inleder sedan med en publiksträcka som körs två gånger och en hel del nya vägar.

När den 43:e upplagan rullar igång den 11 maj är Älmhult centralort, med serviceplatsen mellan IKEA Hotell och IKEA Museum och tävlingscentra inhyst på hotellet. För de tävlande erbjuds en shake down på torsdagskvällen.
– Man måste få ruska av sig i en ny atmosfär, men det är helt frivilligt, säger Anders Martinsson, eventmanager i arrangörsstaben.
Grusvägen som ska användas ligger i anslutning till ett villaområde inne i samhället.
– Det gör att publiken kan få se lite riktig bilåka redan på torsdagen, fortsätter Anders.

Fredag kväll körs en sträcka på fyra kilometer ute vid Millebygdens Arena, endast nio kilometer från serviceplatsen. Den går två gånger.
– Sträckan påminner lite om Färjestadstravet under Rally Sveden.
Runt ikring blir det utställningar, sponsorträffar och möjligheter för teamen att visa upp sig.

Lördag morgon väntar den småländska skogen och två nästan helt nya sträckor med både småländsk karaktär och snabbare byväg. Efter service är det samma sträckor en gång till.
Sista etappen startar med en riktig klassiker, även den med en ny del. Sedan följer en kort sprintsträcka.
– Enda felet med den är att den är för kort!
Kompensation väntar direkt då slutsträckan är på närmare två mil, och den har inte gått på länge.
– Den är en kioskvältare, det kan jag lova! Där gäller det att placera bilen rätt annars straffar naturen direkt, säger Anders.
Även den körs två gånger, sista som power stage.

Förutom att den 43:e upplagan av South Swedish Rally traditionsenligt är gruspremiär för SM, får också förare i nyinstiftade Sydsvenska Mästerskapet delta. En serie tänkt som förberedande för SM-deltagande då Rally Blekinge ingår – en tävling som 2019 ingår i svenskt mästerskap för rally.
Totalt innehåller SSR 2018 cirka 125 km utslagsgivande SS.
– Vi är ganska säkra redan nu på att tävlingen inte är avgjord förrän efter det att sista sträckan är körd, avrundar Martinsson.

Bildtext: Topp tre förra året i SSR: tvåorna Jacob Jansson/Stefan Gustavsson, norrmännen Frank Tore Larsen/Torstein Eriksen och treorna Thomas Thunström/Jörgen Lindahl. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *