SSR intar Stortorget

Tänk dig Stortorget i Karlskrona. Tre-fyra däckbussar och fullt med stora och små tält. En R5:a rullar sakta in för service samtidigt som publiken ser någon talangfull junior köra ut från TK:n. Om knappt två månader är det dags för South Swedish Rally.

Inbjudan är ute och anmälan är öppen till den 24 april. En som var bland de första – av hittills nio anmälda – var Tim Liljegren, 21-årig hemmaåkare. Meningen var att han skulle satsa på full säsong i sin nya Volvo 940, men växellådan lät vänta på sig.
– Men nu kommer jag! Är det något jag absolut inte vill missa så är det SSR på hemmaplan, säger Tim som tävlar för Karlskrona AK.
Förra året debuterade han i JSM Trimmat i SSR med en beprövad 240. Väl beprövad, för han fick bryta.
– Vi ska hinna köra en två-tre tävlingar med nya bilen innan SSR är tanken, för nu är växellådan på plats, fortsätter Tim.

Organisationen bakom SSR har arbetat hårt för att flytta start, fredagens service och parc fermé efter målgång till Stortorget, Karlskronas största öppna plats i centrum. Omgärdat av flera restauranger, Fredrikskyrkan och Rådhuset. Headquarter blir i Konserthuset, också det vid Stortorget.
– Det har varit flera turer och möten, men nu är det klart att vi får hålla till på torget. Torghandeln får maka lite på sig just då, säger Lars Mattsson, ordförande i organisationskommittén.
– Vi jobbar på att försöka få till något jippo, men där är ingenting klart än. Vi har inte heller så mycket plats över, utan allting ligger kloss i kloss, fortsätter Lars.

Själva rallyt startar med två sträckor på fredagen, båda i Karlskronas omedelbara närhet. Samma sträckor körs sedan en andra gång. Då har de tävlande avklarat 48,46 km av totalt 153,64 km fartsträckor.
Sedan är det dags att riva depån på Stortorget och mekanikerna får till lördagen flytta upp till Emmaboda flygplats. Förarna arbetar sig också åt det hållet för sträckorna fem till tolv.
– Sista sträckan blir inte power stage den här gången, utan en som startar centralt inne i Emmaboda, säger Lars.

Det blir bara en möjlighet till omstart, och det är inför lördagen. Antalet startande i SM är maximerat till 100 ekipage. Därutöver kommer 25 regularity att tillåtas starta, samt Sydsvenska Rallycupen. Den senare kör endast fyra av lördagens sträckor. I SSR ingår också NEZ R2 Junior Rally Champion.
– Ingen aning om hur många som kommer där. Men en dansk och en finsk förare har redan hört av sig med frågor, avslutar Lars Mattsson.
Partners till South Swedish Rally är Bilsport, Visit Karlskrona, Scandic Karlskrona och Opus Bilprovning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *