Starkt startfält väntas när Rally-SM inleds i Sandviken

Sandvikens Motorklubb är tillbaka som arrangör i Rally-SM 2020, där Rally Bilmetro utgör premiärtävling för årets mästerskap med start och mål i Sandviken 31 januari – 1 februari. Med många av landets mest internationellt meriterade förare som Johan Kristoffersson, Mattias Ekström och Mattias Adielsson som aviserat ambitionerna att vara med i tävlingen väntar en stark start på vintersäsongen i Sandviken. 

Kalle Andersson är mångårigt meriterad tävlingsledare för Sandvikens SM-tävlingar, och han ser fram mot att få arrangera tävling med Svensk Mästerskapsstatus efter två år utan SM-deltävling. 

– Det känns inspirerande att få arrangera en SM-tävling igen, säger Andersson. 

– Vi är ganska rutinerade nu, jag tror detta blir vårt 15:e SM. Så det kittlar lite mer att få göra en SM-tävling än en mindre lokaltävling. 

Ett orosmoln som alltid dyker upp är den oberäkneliga svenska vintern, som är en förutsättning för att tävlingen ska bli av. Men Sandviken MK har förlagt banan till ett relativt vintersäkert område nordväst om Sandviken, där förutsättningarna just nu ser mycket bra ut. 

– Vintrarna har blivit sämre kring Sandviken de senaste åren, vilket gör det vanskligt att arrangera en vintertävling. Därför behöver vi säkra upp i ett mer vintersäkert område som kanske inte är optimalt om man ser till närheten till Sandviken för publik och så. Men det ser bra ut just nu på sträckorna, fortsätter Kalle. 

Rally-SM har de senaste åren bjudit på ett starkt startfält med en stor bredd där många av de mest meriterade förarna och teamen kommit hem från internationellt tävlande samtidigt som många talangfulla juniorer valt att kombinera tävlande i SM med satsningar på VM och EM.  

Till 2020 har bland annat EM-bronsmedaljören från 2019, Mattias Adielsson meddelat att han kommer satsa mot ett SM-guld i den högsta klassen Trimmat 4WD. Även dubbla rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, som förra året tog silver i Rally-SM, kommer till Rally Bilmetro där han förhoppningsvis för möta sin gamla rallycrossrival Mattias Ekström – som storsatsar på Rally-SM med ett flerbilsteam där Mattias jobbar för att få ihop kalendern och köra en av bilarna. Dessutom kommer Pontus Lönnström som ska köra Junior-VM till start som förberedelse inför Rally Sweden i februari. 

– Av de signaler som jag fått är det kanske det starkaste startfältet vi haft i landet på många år, vilket är riktigt roligt, avslutar Kalle. 

Rally Bilmetro är den första av totalt sex deltävlingar i Rally-SM 2020, och avgörs med utgångspunkt i Sandviken den 31 januari – 1 februari. Tävlingen avgörs över totalt sex sträckor, där en publiksträcka kommer inleda rallyt vid Travet i Gävle fredagen den 31 januari. Planerad första start är kl. 19.00. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *