Stenhård fight i JSM Trimmat

Från mager inledning till övertygande i Köping. Det är Andreas Perssons resa så här långt. Emil Karlsson har varit jämnare, och leder med en poäng inför finalen.

JSM Trimmat handlar i första hand om Emil och Andreas. Ska sista-års-junioren Emil från Hällefors klara av det få fixat i modern tid: att ta SM-guld med en bakhjulsdriven Volvo? Den röda 940:an han köpte av Jimmy Olsson.
– Det vore fränt att lyckas med det, för det har ingen annan gjort!
I Köping klättrade han från fjärde plats till andra när konkurrenter drabbades av problem.
– Vi är inte i mål förrän vi är i mål. Fram till det gäller det att köra så mycket det går, konstaterar Emil.

Han har 88 poäng. Andreas Persson, i en ny Renault Clio RS (landets enda) har 87.
– Det är bara att köra på, och fortsätta på samma linje som i Köping. Det viktiga för oss är att vara före Emil i helgen, ingenting annat, säger Andreas.
Han nollade i premiären då all luft försvann ur ena däcket, och var inte riktigt nöjd med fjärdeplatsen i Östersund. Men sen så: seger i Karlskrona, tvåa i Gävle och seger nu senast.
– Emil spöade oss med 0,7 i Gävle. Det visar hur tight det är!
Och i Köping var det Emil som tog de tre extra poängen på sista. Andreas fick nöja sig med två.

Ytterligare tre juniorer finns med i resonemanget om medaljer. Kul är att det också är ytterligare tre bilmärken representerade: Pontus Åhman i en Opel Corsa B, Pontus Jakobsson i en Toyota Corolla samt Markus Theorin, Suzuki Ignis S1600.
– Grussäsongen har bara strulat, så jag har inte ens räknat och kör bara för vinst i Linköping. Tävlingen i Östersund är jag kär i, men ESR är också vass med kul vägar och bra arrangemang, säger Pontus Åhman.
Att en delseger är möjlig behöver ingen tvivla på. Han inledde året med två, innan det blev en miss i noterna i SSR och han och brorsan voltade i ett gegghål. Därpå motorras och i Kolsva körde de sönder en drivaxel i en trasig vägtrumma. Då låg de tvåa och rasade ner till fjärde.
– Vi kan ju inte styra över resultatet själva, så det är bara att gasa hej vilt och så får vi se hur långt det räcker, konstaterar Pontus Å.
Han kan som allra bäst sluta på 107 poäng, vilket betyder att Emil inte får ta mer än nio poäng och Andreas tio (plus de tio alla som startar får) för att det ska bli guld till Åhman.

För Pontus Jakobsson finns det en teoretisk chans att nå guld. I dagsläget har han 62 poäng, sju färre än sin namne Åhman.
– Ta medalj är målet och bronset är närmast. Skulle jag lyckas vinna och Åhman är tvåa då avgör power stage, säger Pontus J.
Han vet av brutal verklighet (vurpan i Gävle) hur lätt det kan gå snett. Nu kan han heller inte avgöra själv, utan det faller på hur det går för övriga.
– I början var jag feg i Kolsva, men det släppte mer och mer så nu ska vi ta så många poäng vi kan i helgen, säger Pontus.
Lite stöd från han av fyra år yngre brorsan Hampus. Även han körde ett tag rallycross, men har gått över till rally och gör nu JSM-debut. Annars kör han sin 242:a i Svenska Rallycupen där han ligger tvåa i C-förare 2wd.

Femte och sista man med medaljchans är Markus Theorin. För honom såg allt bra ut inför Kolsva, men så gick ett motorfäste av varpå växelspaken sopade till Markus så långfingret gick av. Eller rättare sagt ett ben till långfingret inne i handen.
– Det är inte klokt vad handikappad man blir med höger hand gipsad. Jag har varit så sur efter Kolsva att jag inte räknat alls på poängen. Nu ska vi testa ikväll för att se om allt känns bra, säger Markus.
Hans tanke var att köra smart i Kolsva, eftersom Andreas nollade i premiären. Istället blev motorn liggande på hasplåten, och det var omöjligt att fortsätta och han stannade på sina 45 poäng.
– Nu blir det svårt att nå upp till brons, men vi ska givetvis försöka!
På måndag har doktorn sagt att gipset får tas av.
– Läkarna insåg direkt att för mig är rally viktigt, så de menade nog i måndags, slår Markus fast.

Sexa i tabellen är Simon Karlsson och han kommer för att bättra på sina 28 poäng, varav han tog tio i Kolsva. Han når inte upp till brons, men kan stjäla viktiga poäng av de andra. Startar gör också Daniel Brorson, Wäxjö MS och de lokala förmågorna Göran Boström och Rasmus Lundh, båda från V:a Östergötlands MK. Rasmus ligger trea i Svenska Rallycupens B-förarklass efter jämn körning.
Och så Hampus Jakobsson då. 20-åringen är den som går ut först i JSM Trimmat.

Bildtext:
Ska Emil Karlsson bli den förste på länge som tar guld med en Volvo? Hälleforsaren tänker definitivt försöka i helgen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *