Stressig period för Åberg

Serieledande Anders Åberg i Otrimmat 2WD hoppas på en intensiv helg i South Swedish Rally. Huvudkonkurrenterna hoppas kunna äta in en del av det avstånd som råder inför.

De flesta har fullt upp för jämnan, men för Anders Åberg har den senaste perioden varit väldigt stressig. Inte nog med det vanliga, utan rallyshop.se tog över agenturen för Pirelli.
– Det har varit mycket kan man säga. Å andra sidan har jag jobbat för ett förstahandskontrakt sedan jag startade företaget 2008, så när tillfälle gavs gick det inte att säga nej, säger Anders.
Som om nu inte det var nog skulle han lufta sin Peugeot 208 R2 i Ljungby, som test inför SSR. Det gick bra fram till att han fick punktering och gled ut i en skarp vänster. Just där stod det förstås ett träd.
– Obra! Vi beställde delar direkt och reparerar för fullt, fortsätter han.
Vintersäsongen har Hässleholms-föraren genomfört helt lysande, och leder SM-tabellen med 21 poäng.
– Det sägs att det är första gången en skåning vunnit två SM-deltävlingar. Det är i alla fall första gången en skåning vunnit två på raken!
Kommande helg ska han dels försöka ta ännu en seger, samtidigt se till att alla som åker på Pirelli får all service de behöver.
– Vi ska göra vårt bästa på alla fronter. Vi gick in med inställningen att ta medalj. Nu är det guld som gäller, menar Anders.

Joakim Hiljeström och Johnny Andersson har båda 30 poäng så här långt. Joakim var trea både i Söderhamn och i Östersund, medan Johnny fick med sig 18 plus två extra poäng i Östersund efter att ha fått nöja sig med tio i premiären.
Nu ska Hedemoraföraren för första gången ner på ”sydliga” breddgrader för att köra rally.
– Det stämmer! Jag har nog aldrig varit söder om Norrköping på tävling förut, säger han med ett skratt och fortsätter:
– Nu får han (Åberg) hålla sig undan lite!
Johnny plockade isär sin Peugeot 208 R2 (Adielssons före detta) efter Lima och har först nu fått alla delar till stötdämparna och växellådan.
– Stort tack till Åberg som hjälpt oss. För det har varit frustrerande att vilja åka och där har bilen stått i åtta veckor i väntan på delar.
Men nu ger han sig strax iväg ner till Flen för Violenrallyt. Sedan blir det SSR-premiär.
– Det blir spännande med helt ny vägkarraktär.
Johnny bestämde sig tidigt för att köra rally, trots att ingen i släkten gjorde det. 1999 vann han tio tävlingar på raken med en Suzuki Grupp A. Sedan siktade han på SM året efter med en Escort S2000, och bröt samtliga tre han åkte. Det var växellådsras, drivaxelbrott och i sista motorhaveri. Glädjeämnet det året var andraplatsen i klassen i Svenska Rallyt.
Nu vill han gärna ta guldet från Åberg, trots att han hjälpt till med delar.

De tre extra poängen i Östersund tog Jonas Bodin, Grödinge MK. En rutinerad förare – i motocross. Där tillhörde han eliten och körde på VM-nivå.
– Kul att vinna power stage då det gick så dåligt i övrigt, för vi blev hindrade på flera sträckor. Räknar vi bort det vi tappade hade vi varit trea, säger Jonas och fortsätter:
– Det blev aldrig något SM-guld i motocross så det ska vi ta i rally istället.
Fast den här säsongen ser han som ett läroår, för han debuterade som rallyförare förra året.
– Allt är så nytt, varje tävling. Så egentligen ska vi bara åka runt SSR och lära oss vägarna.
Dessutom stod han över Söderhamn, eftersom den tävlingen inte kommer att ingå i SM framöver.
Men en framskjuten placeringen i SSR vore förstås inte helt fel redan i år.

Totalt är det åtta anmälda i Otrimmat 2WD, vilket är samma antal som förra året. De som inte har kört mästerskapet tidigare i år är Emrik Smedberg och tysken Uwe Henne. Den senare är mångårig gäst i South Swedish Rally.

Bildtext:
Efter många framgångsrika år som Pirellis motorsportansvariga agent i Sverige gick Thomas Lindström (till höger), TL Racing AB, i pension i mars och lämnade över rodret till Anders Åberg, A. Åbergs Bil & Import AB.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *