Svårspekulerat så Eddie ska jaga

En deltävling ska räknas bort och i finalen får alla tio poäng extra. Som vanligt är det 5-4-3-2-1 poäng till de snabbast i respektive klass på power stage, 25 för klasseger och ytterligare 12,5 poäng om denne valt jokertävling.

Parametrarna är många att hålla reda på för att våga spekulera om medaljerna. Vem kan säkra en medalj i EC Snapphanerallyt? Hur många poäng behövs?
Samtliga på medaljplats i JSM Otrimmat har redan kört sina jokertävlingar, så det går bort. Alltså har de 30+30 poäng kvar att åka om. Tar Eddie Lundqvist hand om samtliga lägger han 70 poäng (tio för start i ESR) till de 75 han har idag, och räknar då bort de sex han fick i Rally Askersund. Alltså stannar han som max på 139 poäng.
– Allt kan hända! Vi ska gå för fullt för att jaga Jari och absolut inte slappna av för de bakom är inte långt borta heller, säger Eddie och fortsätter:
– Det blir spännande och kul med Hässleholm!

Jari Liiten har 125,5 efter att ha segrat i samtliga deltävlingar så här långt. Skulle han nolla framöver och bara få tio poäng för att ha startat i finalen når han 135,5 poäng. Han behöver alltså bli som sämst sjua i en av tävlingarna för att få ytterligare sex poäng och nå guldet.
– Ja, det borde jag klara och helst redan nu i Hässleholm, säger Jari.
Men ingenting är klart förrän mästaren rullar över rampen efter målgång. Dessutom kommer Sebastian Johansson och Albin Nordh till Hässleholm för att röra om i grytan och stjäla poäng från ovanstående duo samt killar som Hampus Jakobsson, Victor Karlsson och Petter Palmqvist. Slaget om silver och brons i JSM Otrimmat är en helt öppen historia.

I JSM Trimmat har Pontus Lönnström dominerat så här långt, men inte med segrar rakt över. I Östersund blev det bara tretton poäng, en tävling som han gärna räknar bort när mästerskapet ska summeras. Om så görs redan nu kan han som mest nå 97,5+70 poäng = 167,5.
Blir det istället så att han stannar på 110,5 poäng och bara lägger till de tio extra i Linköping, blir summan 120,5 och då ökar Pontus Jakobssons chanser att ta ifatt rejält. Han ligger på silverplats med sina 82,5 poäng och har redan en nolla från SSR han vill stryka. Alltså kan han plussa på hela 70 poäng och totalt nå så mycket som 152,5 om allt går hans väg.
Allt annat än avgjort med andra ord.

De kan heller inte känna sig lugna, utan Pontus x 2 har ytterligare nio andra förare att kämpa emot med Simon Andersson, Markus Theorin och Simon Karlsson i spetsen. Alla ute efter att plocka så många poäng som möjligt. Samtliga sju översta namnen i tabellen har redan kört sin jokertävling.
En lokal rattvridare av rang är SMK Hörbys Pontus Berglund, som naturligtvis också kryssat i jokerrutan när han nu blir med i Snapphanerallyt. En som mycket väl kan utmana några i toppen om allting håller.

Bildtext:
Olle Erixon och Eddie Lundqvist har planen klart för sig inför Hässleholm, det vill säga gå för fullt för att jaga Jari Liiten och hålla alla andra bakom sig i striden om ädlaste medaljerna. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *