Tidemand kör utan egen press

Som efteranmäld finns han inte med i startlistan, vår nyblivne världsmästare. Men Pontus Tidemand kommer till East Sweden Rally.

Ett liv som professionell rallyförare är absolut inget liv i makligt tempo. Han är ständigt på språng.
– Det har varit oerhört mycket nu, så jag är sleten… men det ska bli väldigt roligt att få visa upp sig för svenska publiken, säger Pontus.
Trots att VM-avslutningen återstår i England, så är han redan klar världsmästare i WRC 2. Titeln säkrade han helt nyligen i det tyska VM-rallyt.
– Jag har nog inte riktigt fattat det än… men det är klart att det är roligt! Det är ju det vi kämpat för hela tiden, fortsätter han.

På fredag startar han, som efteranmäld, i East Sweden Rally. Det blir fjärde gången han kör tävlingen. 2011 totalvann Pontus i en Skoda Fabia S2000. Året efter vann han Otrimmat 4WD, men fick ge sig i totalen mot Mats Jonsson. 2013 var Pontus åter i Linköping, då i en Ford Fiesta R2 i Otrimmat 2WD. Växellådan gick sönder och han tvingades bryta.
Nu kommer i Kjelle Sandbergs Skoda Fabia R5.
– Det finns inte så många sådana här bilar, men vi hyr den och sköter den själva i Linköping, säger Pontus och fortsätter:
– Det blir lite som back to basic, som i SM för fem-sex år sedan, för jag ska ha samma mekaniker med mig nu igen.

Senast han deltog i SM var i förra årets final, Rally Uppsala. Då körde han Toni Gardemeisters Fabia R5 och vann totalt. Den stora snackisen då var mötet Pontus vs P-G Andersson. Dessvärre gjorde P-G då en kullerbytta redan på första sträckan, så av det mötet blev inte mycket.
– Jättekul om han kommer! Jonas (Andersson, Pontus co-driver) började sin karriär med P-G och han är en vass chaufför. Fast det finns fler så helt enkelt blir det inte i Linköping.
– Är jag favorit säger du? Jag sätter då ingen större press på mig själv, utan vill vara med för att det är en bra tävling, trevligt folk och jag har ett bra gäng med mig. Och så ska det bli kul att få köra i Sverige igen. Det ser jag verkligen fram emot!
Världsmästartiteln i WRC 2 är Pontus tredje internationella titel på fem år. 2013 blev han juniorvärldsmästare i rally och 2015 blev han mästare i Asia-Pacific Rally Championship.

Bildtext:
Som nybliven världsmästare i WRC 2 visar Pontus Tidemand i helgen upp sig för den svenska publiken i East Sweden Rally. Han kommer att köra Kjell Sandbergs Skoda Fabia R5. Foto: Skoda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *