Tobias vann när Per bröt

Ny seger för Tobias Johansson/Bo Holmstrand i 4WD Övriga även om de inte var snabbast. För det var Per Göthberg, som dessvärre tvingades bryta då han blev bromslös bak.

– Tur som en tok, igen!
Det konstaterar Tobias Johansson som i förra tävlingen fick en notering i vagnborgen om att kablar låg på fel sida om bågen.
– Vi rev allt i fredags och någonstans hoppade en givare isär. SS9 körde vi på nödläge (40:e tid där), säger Tobias.
Dessutom snurrade han i en lång vänster på förmiddagen. Men det var efter att han vunnit de två första sträckorna.

Från SS3 tog Per Göthberg över. Han avslutade SSR strålande, så helt otippad var han inte.
– Jag vill inte lägga press på mig själv, och absolut inte hamna bredvid vägen. Men bilen går fint och det är en fröjd att köra en sådan här, säger Per.
Tobias var inte sen att klappa i händerna:
– Göthberg är den moraliska segraren. Jag har åkt hårt men ändå inte orkat på honom! Så mycket fortare kunde jag inte åka.
Tyvärr, tyvärr försvann bromsarna bak för Göthberg i dammet, då fem kilometer återstod av SS8 och han valde att parkera. Men han kommer tillbaka och segern är bara en tidsfråga bort. På SS6 var han till och med före ryssen Gryazin i Trimmat 4WD.
– Jag har väntat länge på chansen att få köra en sådan här bil. Det är sjukt roligt, säger Per.

Tobias seger gjorde att han stärkte sina aktier ytterligare i jakten på guldet. Silverplatsen håller Thomas Lahti, som inledningsvis inte var nöjd i Askersund.
– Det går för sakta! Jag behöver åka mer på grus. Det är ju långt hit ner från Boden, men ska man vara med är det bara att palla sig iväg.
Han spottade upp sig och tog sträcksegern på SS8. Fick ändå nöja sig med en fjärdeplats då Jari Saarinen var snabbast på SS9 och tog sig upp på sista pallplatsen. Utrymmet mellan Johansson och Saarinen tog Johan Rudengren.
– Jag är så imponerad av min klubbkompis Göthberg. Den här bilen har jag kört i flera år, och så kommer han och är med däruppe direkt. Imponerande, säger Johan som naturligtvis var glad över sin andraplats.
– Absolut! Det gäller ju att ta sig i mål.

Bronset håller Mickael Wikström. I Rally Askersund åkte han in som sexa, sista man i klassen i mål. På SS7 slog huven upp och rutan blev som ett pussel. Efter det gick det sakta för Wikström som dalade från fjärdeplatsen han hade efter SS6.
– De tre sista körde vi med muskelservo, för styrservon försvann tidigt på SS8. Det var synd för vi hade precis börjat få upp farten, säger Michael Wikström.
Inte blev det någon extra poäng heller, utan fem till Tobias, fyra till Thomas Lahti, tre till Harry Joki (som slutade femma), två till Jari Saarinen och en pinne till Johan Rudengren.
Den ende i klassen som hade valt jokertävling var Per Göthberg.

Bildtext:
Tobias Johansson vann 4WD Övriga tillsammans med Bo Holmstrand, men insåg med kraft att i Askersund rådde de inte på Per Göthberg fartmässigt. Men utan bromsar tvingades Göthberg ge upp. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *