Upplagt för rallyfest när Rally-SM intar Askersund

Efter ett välbehövligt sommaruppehåll sedan South Swedish Rally i maj är Rally-SM tillbaka när man på lördag den 22/8 intar Rally Askersund för den fjärde deltävlingen i årets mästerskap. Kampen om medaljerna är vidöppen i många av klasserna, så mycket står på spel när Askersund nu inleder slutspurten i årets medaljrace.

En av nyheterna för hösten är att Rallyutskottet ihop med Förbundsstyrelsen beslutat att det skall delas ut mästerskapsmedaljer för två klasser i Junior-SM, den trimmade- och den otrimmade klassen.

Detta gör att Jacob Jansson helt plötsligt finner sig själv i mästerskapsledning i den otrimmade JSM-klassen inför Rally Askersund. Jacob som så sent som förra helgen var i Litauen och körde 300 Lakes Rally som ett bra test inför Askersund.

– Vi är nöjda med tävlingen. Emellanåt har det gått riktigt bra och det känns som att vi har haft ett högt tempo. Det blev precis den genomkörare vi ville ha inför Rally Askersund och vi ser fram mot att åka SM-tävling igen, summerar Jacob.

Jacob jagas närmast av Erik Telehagen i tabellen, som efter sin fina femteplats i South Swedish Rally är sugen på att kliva högre upp i resultatlistan i Askersund. Likaså hoppas Marcus Theorin på att klättra i tabellen. Marcus, som inför tävlingen ligger på en fjärdeplats i tabellen siktar först och främst på att gå förbi tredjeplacerade Fredrik Jansson. Och med första SM-segern för säsongen i sikte kommer Marcus absolut bli att räkna med i den Otrimmade JSM-klassen.

I den Trimmade Junior-SM klassen har Pelle Wilén kopplat ett grepp om mästerskapsledningen efter en fantastisk första halva av säsongen. Pelle och kartläsaren Martin är ödmjuka inför säsongsavslutningen och hoppas på att smart körning ska bära frukt i jakten på guldet.

– Vår målsättning är samma som alltid; Vi åker dit för att ha kul och hoppas resultaten ska komma av sig själv, förhoppningsvis lite extra kul för min kartläsare att få tävla på sin hemmaplan. Under South Swedish Rally gjorde vi ett moget beslut när vi slog av på tempot under halva lördagsetappen. Nu gäller det att ha lite is i magen och fortsätta ta smarta beslut – som förhoppningsvis lönar sig efter finalen i Uppsala. Men det är tänkvärt att alla vi som åker JSM utvecklas enormt mycket, så det gäller att köra bil varenda meter. Säger Pelle.

Pelle utmanas främst av Daniel Röjsel, som inte legat på latsidan under sommaren utan radat upp fina resultat. Även Daniel jagar sin första SM-seger för säsongen likt Theorin. Dock får de se upp för Pontus Lönnström från Nora, 19 åringen överraskade hela rallysverige genom att tidigare i sommar vinna klassen i sin Volvo 240 av 1975-års modell i Kullingstrofén, och stämmer det för Pontus kan han mycket väl utmana Pelle och Daniel om segern. Likaså Patrik Adolfsson i sin BMW, som visade fin form i South Swedish Rally.

Kampen mellan Niklas Hägg och Magnus Henriksson i klassen Otrimmat 4WD fortsätter i Askersund. Henriksson som fått ge sig emot Hägg vid de senaste tillfällena siktar givetvis på revansch under hösten. De bjuds dock på motstånd från inga mindre än Jan-Erik Folkesson, Joachim Carlström och Joakim Rydholm, som alla hoppas att lägga sig i striden om pallplatserna i Rally Askersund.

– Vi åkte några kilometer test i går för att se att allt fungera som de skulle. Allt kändes kanon, men för att få de ännu bättre ska vi byta till ett mjukare bromsbelägg bak. Annars är bilen är klar så gott som och vi har en skön känsla inför nästa helg i Askersund,säger Christer Carlsson (Codriver till Niklas Hägg)

I Otrimmat 2WD siktar säsongens gigant Mattias Ledin på att ta yttligare poäng för att i slutändan kunna knipa åt sig det efterlängtade guldet. Mattias var dock med om en trafikolycka för en dryg vecka sedan och det är ännu osäkert om han kommer gå för fullt i Askersund.

– Vi kör ett test på torsdag som bestämmer om jag kommer åka full fart eller om det blir att ”bara” jaga poäng, Säger Ledin

I Trimmat 4WD hoppas Jerker Axelsson att ta sin andra seger för säsongen, som då skulle innebära att han tar ett steg mot att försvara sitt SM-guld från föregående år. Men i Rally Askersund bjuds han på hårt motstånd. Ingemar Svensson är tillbaka i Rally-SM efter nästan två års frånvaro och är full av självförtroende efter att ha vunnit Sprint-SM i Sundsvall tidigare i sommar. Mpart kommer till Askersund med två stycken nybyggda R5 Mitsubishi som rattas av Martin Berglund och Patrik Johansson, som definitivt kommer att försöka utmana och visa att farten finns i bilen. Även Tomas Thunström och Mats Jonsson, tvåa och trea i tabellen, blir att räkna med. Kul är även att Mattias Jirvelius är tillbaka i Rally-SM efter att ha införskaffat en ny bil, en Ford Fiesta R5.

Tobias Söderqvist har vunnit alla årets tre deltävlingar i Trimmat 2WD och hoppas garanterat på att Rally Askersund inte skall bli något undantag. Men bakom honom är det många som fått upp farten under säsongen och hoppas kunna utmana Söderqvist. Närmast i tabellen hittar vi Johan Carlsson, som hoppas få köra hem sin första SM-seger i sin R3 Citroen. Och även Leif Petersson som fick se sig slagen i South Swedish Rally jagar bakom duon. Men den som kan komma att skrälla mest i Rally Askersund är Tobias Johansson från Ludvika i en Saab. Den förre VM-föraren har under sommaren fått ett återfall och presterat fina resultat i sin lånade Saab. Fjolårsfantasten Victor Henriksson kommer också till Askersund för att få revansch efter sin bedrövliga säsong 2015. Hemmahopp finns det också i klassen genom Michael ”Bonnen” Larsson, som gör sin femte SM-start i och med Rally Askersund.

– Det ska bli sjukt kul få köra SM här på hemmaplan i Askersund, men det är inget lätt motstånd i SM och vi har haft det rätt motigt i år. Men topp 15 ska vi garanterat vara, Säger Michael.

Rally Askersund avgörs över en dag och 8 sträckor med start 8.00 på lördag. Tävlingen följer du som vanligt via rallyradion på sbfplay.se, som tjuvstartar redan 17.00 på fredag.

Skribent: Sebastian Bourghardt | Foto: Jenny Almgren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *