Väntat scenario i Trimmat 2WD

Tobias Söderqvist körde från första metern till sista med stenkoll på Kristian Johansson. En sjätteplats skulle räcka till guld och Tobbe blev fyra. Sin första bronsmedalj tog Johan Green.

Men visst var det spännande! Kristian kom i sin ungdomsdröm, en Golf IV, han köpte i somras och sedan gått igenom ordentligt. Förre ägare var Jörgen Jonasson i Vännäs, som haft den stående i två år.
– Redan som ung tyckte jag bilen var störtskön och bestämde mig för att en sådan där ska jag ha en dag, säger Kristian.
Då han inte hade något att förlora ville han prova ut bilen till nästa år.
– Den har bättre väghållning än den gamla, låter mer och det är fränt! En fabriksbil som är bredare och längre och lugnare på vägen.
Förutom att han hittade en stolpe borta vid Hov på SS8, som svarade med att rycka bort vänster framskärm, gick det hela helt enligt plan. För det vara bara seger i Rally Uppsala som gällde, annars var Kristians och Fredriks Livhs guldchans borta.
– Ja, vi gjorde vad vi kunde. Mer kan man inte göra så vi är supernöjda med helgen, med bilen och med segern, säger Kristian.

Annars var det en koncentrerad och lite svårtillgänglig Tobias som jagade bakom. Klart märkt av kravet på att ta sig i mål. Att inte ladda för kung och fosterland, utan bara ”lagom”. Sådant sätter lätt griller i huvudet. Inte blev det bättre heller när han – precis som i Linköping – körde sönder en drivaxel inne på sista sträckan!
– Det är fan i mig det mest nervösa man kan tänka sig att vänta på servicen. Betydligt enklare att vara med i bilen, konstaterar broder Joakim, som även denna gång ersattes av Bo Holmstrand.
Nu rullade Corollan lydigt hela vägen till och upp för rampen, så Söderqvists bärgade sitt andra raka SM-guld.
– Skönt att det är klart. Det var onödigt jobbigt mot slutet, men nu kan vi fira, konstaterade Tobias.

Tvåa bakom Kristian och Fredrik blev hemmaåkaren Jens Branteström och Per Christensen från Rasbo MK. Han tog sin lite ovanliga Nissan Sunny hela vägen, och på SS5 var han sträcktvåa efter Patrik Flodin/Anders Fredriksson. Flodin eldade på i ett tempo där BMW var lite varstans i den uppländska myllan i jakten på klassegern i sin återkomst i SM. Han ledde efter SS5, men två sträckor senare tvingade han bryta med tekniska bekymmer.
– Ett tag var det sådana vibrationer i bilen att jag inte ens hörde Anders! Då är det svårt att koncentrera sig, sa Patrik.
När han försvann blev Kristian ensam i täten. Jens hade vid målgång en differens på dryga minuten upp segern.
– Tack för alla gratulationer och alla som varit ute i skogen och vinkat på, samt alla sponsorer och en bra service. I kväll ska vi fira, jublade Jens på Facebook.

Trea i Trimmat 2WD i SM-finalen blev Johan ”Kalle” Green och Mats Jönsjö. Bronset gick därmed till Skåne, Kalles första SM-medalj, i den första riktiga satsningen.
– Från att ha kraschat rejält i ett par SM-tävlingar 2010 tog vi nu poäng i samtliga deltävlingar. Det är jag väldigt nöjd med, säger Kalle.
Fyra blev som sagt Tobias Söderqvist och femma Robert Eriksson/Magnus Proos.
– Det är säsongsbästa, så vi är väldigt nöjda. Vi sprängde en bromsskiva direkt på lördagsmorgonen och det gör att vi är än mer glada över placeringen, säger Robert.
Sexa Stefan Hanhela/Stefan Packalén och sjua Fredrik Jansson/Max Nensén, som därmed fick revansch från förra året då de fick bryta tidigt.  Bästa bakhjulsdrivna blev Krister Norlund/Lars Savanner som körde sin Volvo 940 till en åttonde plats.
– Det är väldigt bra, tycker vi, sa Krister på målrampen.

En mindre lyckad dag hade Andreas Sjölander som gick runt redan på sträcka ett. Även Robin Brandel, Maths Johnsson, Torbjörn Karlsson och Martin Alarik var av i olika svårighetsgrader med gemensam nämnare att de tvingades bryta. Ytterligare några fick ge sig med motorproblem. En som däremot nådde målet på Vaksala Torg var Roger Helen i sin nyligen inköping Golf I:a. Efter femton års uppehåll var han tillbaka i skogen och även om Golfen var någon luggsliten både här och där kom han runt. Av 28 startande var det ytterligare 17 som klarade den bedriften i Trimmat 2WD i Rally Uppsala.

Bildtext: Kristian Johansson gjorde ett lyckat test med sin nya Golf, för det räckte till klasseger tillsammans med Fredrik Livh. Deras andra raka delseger i Trimmat 2WD. Ny silvermedalj blev det också. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *