Viktig brödrakamp hos Ekströms

Brödrafighten är den viktigaste i helgen för Jimmy och Andreas Ekström. Men gärna SM-poäng också förstås!

Tvillingarna är lika som bär. I Askersund gick det att se skillnad därför att Andreas inte hunnit få sin nya svarta overall än, utan åkte i sin gamla blå. Tyvärr fick han bryta under första etappen då servopumpen gick sönder i 940:n. Han och co-driver Lars Svensson startade om, men hade då tappat viktig tid.
Bättre för storebror Jimmy, som även vann loppet vid födelsen med sex minuter.
– Det är viktiga minuter! I alla fall när folk frågar, säger han.

Faktum är att Jimmy också varit den något snabbare i rallyspåret. Bröderna började 2011 i en Volvo 240 VOC.
– De första åren turades vi om att köra!
Sedan inhandlades en Toyota Starlet innan det blev Volvo igen för hela slanten. Sedan 2016 är det 940 Grupp H som gäller och för det mesta går det bra. Satsningen är i första hand på Svenska Rallycupen och Jimmy ledde B-förarklassen fram till Eskilstunas tävling i lördags.
– Så långt hade jag klarat mig, men då rullade jag ett varv. Därför har vi skruvat för fullt nu om kvällarna för att hinna provköra innan fredag, fortsätter Jimmy.
Han halkade ner till andraplats i cupen medan Andreas är femma.

Nu kommer det inte att skilja sex minuter mellan bröderna på lördag, för Andreas har börjat plocka in på storebror.
– Brödrakampen är allra viktigast i helgen, men det ska bli roligt att mäta sig med eliten också, säger Jimmy och fortsätter:
– Det vore kul om det gick bra! Vi hittar ju och känner till vägkaraktären.
I Askersund slutade han sjua och fick sex SM-poäng. Därmed är han seedad direkt bakom Jonas Åkesson.
– Jag har hört rykten om att jag kanske blir flyttad bakåt till brorsan eftersom jag är B-förare. Det visar sig hur det blir på fredag.

Enäggstvillingarna har hunnit bli 26 år och de har länge kört med anmälarlicens ”Team Slägghammar’n”.
– Pappa (Anders Ekström), Tommy Larsson och någon till startade det på 80-90-talet och vi tog upp det igen som en kul grej. Det är lätt att känna igen och många brukar säga att ”nu kömmer pöjkarna igen!”.
Både Andreas och Jimmy tävlar för Västra Östergötlands Motorklubb (VÖMK), medan Lars Jansson (läser åt Andreas) har licens för Åtvidabergs MK och Emil Wretemark för Linköpings MS. Lokalt så det förslår, med utgångspunkt från Brokind, en bit söder om Linköping. Så självklart har de också satsat på joker när det nu är tävling på hemmaplan.

Bildtext: Brödrakampen i rally är viktig mellan tvillingarna Jimmy (till vänster) och Andreas Ekström. I helgen har de hemmatävling och satsar både på joker förstås. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *