Wikström tog över mot slutet

Duon Mattias Adielsson och Michael Wikström var helgens snabbaste i fyrhjulsdrivet. Därmed stärkte Mattias sin SM-ledning, medan Micke håller silvret i Övriga.

Det blev ungefär som förväntat i ÖWR: En affär mellan Fredrik Åhlin och Mattias Adielsson, och en revanschsugen Jörgen Jonasson. Samt en ivrig Tobias Johansson.
Det som ställde till det för Fredrik var snön. Flingorna som föll var inte så stora, men i enorma, envisa mängder. Annars fanns det snö redan innan så det räckte!
– Juniorerna har inte alls samma spår som jag, så idag är det absolut ingen fördel att gå ut först bland de fyrhjulsdrivna, konstaterade Fredrik på ett tidigt stadium.
Inför avslutande publiksträckan kom han dessutom senare än övriga till lineup innan service.
– Troligen är det topplockspackningen som gett sig. Vi får ta motorn på renovering efter det här.
Fredrik slutade ändå trea i Trimmat 4WD (R5), 21,3 efter segrande Mattias Adielsson.

För det blev den alltid så positive göteborgaren i topp.
– Kan man vara annat än glad när det är rally, bilen är underbar och det går så fint, menade Mattias.
Han fick stryk av Fredrik på Husås 1, men galopperade om på Travet och höll sedan greppet genom hela ÖWR. Dock aldrig med mer än dussinet sekunder.
– Helt fantastiskt att kunna få upprepa segern från förra året. Östersund Winter Rally är en av mina favorittävlingar och specialsträckan Husås är nog den häftigaste rallyvägen i Sverige, säger Mattias.
Han följde sin plan och däckstrategi under hela helgen, vilket visade sig riktigt lyckat.
– Mycket roligt och utmanade med lördagens snöfall! Det blir inte så tidseffektivt, men vilka sladdar man kan bjuda publiken på. Vintern får inte ta slut än, jag vill sladda mera!

Jörgen Jonasson sladdade in som tvåa, slagen till slut med 11,4 sekunder.
– Det var nog bara med tur jag gick om Åhlin. Det har varit bökigt i snön, och jag tror vi har varit i varenda vall, sa Jörgen.
En som tyvärr slutade i en sådan inne på Travet var skotten David Bogie. Med nästan ingen erfarenhet alls av snö accelererade han sträcka för sträcka som om det där med ymnigt snöfall var det mest naturliga. Som bäst låg han fyra, efter sträcksegern på SS5.
– Fantastisk tävling! Jag har ju inget att jämföra med så det är jättekul, sa han och lovade på stående fot att återkomma nästa år. Problemet är att då är det VM i skidskytte i Östersund och ingen SM-deltävling i rally.
– Då får jag börja med skidskytte, konstaterade den glade skotten.

Andra som imponerade var Daniel Röjsel, fyra i mål i sin jokertävling. Han var snabbast av alla på SS4 och tog två extra poäng på Husås. Där för övrigt femman Johan Holmberg tog ett.
Martin Berglund hamnade på andra sidan en hög snövall på SS3 och där blev han kvar, och Bengt Abrahamsson körde på en cementsugga på Travet 1. Algot Öbergs Impreza ville inte vara med utan blöddrade illa och därmed var det slutåkt.
Däremot kom både Thomas Thunström och Anton Eriksson till slutmålet i kyla och snömodd, som sexa och sjua. Åtta ”Abris”.

I 4WD Övriga tog Thomas Lahti kommandot på SS1, den kortare varianten av Husås. Men bara två tiondelar bakom – Mats Jonsson.
– Jo, visst är det roligt att vara tillbaka! Och nu börjar det kännas bra i bilen, sa Mats.
Bara för att tappa en liten skruv på publiksträckan och vips var kontakten bruten med huvudströmbrytaren. Nu kunde han starta om, men fem minuter i tillägg placerade honom sist. Det vill säga sexa i mål.
– Då tänkte vi förstås att det här med Östersund och Travet inte är vår lyckogrej. Men det var ju inget stort fel den här gången, konstaterade Mats.

Först låg – som väntat – Tobias Johansson från Ludvika. I vanlig ordning gasade han på mellan vallarna i ett ursinne som ingen hängde med när lördagen grydde. Det var först när hans koppling började triskas, och Michael Wikström fick in rätta känslan i både bil och noter som det hettade till. Inför Husås 2 ledde Tobbe med 27,5 sekunder. Efter var Micke 2,8 före.
– Inte sjutton tappade jag 20 sekunder på Husås för att kopplingen krånglade. Det var Wikström som körde bra, konstaterade Tobias.
För där blev det 5 poäng till Micke, fyra till Tobias och tre till Mats. Två poäng tog Thomas Lahti och sista pinnen till Henrik Carlzon.
– Jo nu gick det fint! Vi har höjt oss rejält efterhand, även om det har varit tufft mellan vallarna, sa Micke.
Segermarginalen skrevs efter avslutningen på Travet till 6,4 sekunder.
– Vi får ta oss en funderare. Det är långt ner till Älmhult men vi är nära Tobias i tabellen, så vi får se hur vi gör, fortsatte Bodenföraren.

Lennart Gälliner hade valt joker, men tvingades bryta sedan turbon rasat i Mazdan. Bättre då för Mats som slutade sexa efter omstarten och därmed fick tolv SM-poäng tack vare jokern. Med det är han fyra i tabellen efter ledande Tobias Johansson (64,5), Michael Wikström (60) och Thomas Lahti (43,5).
Henrik Carlzon körde in som klassfyra i ÖWR och Robin Adolfsson slutade femma.

Bildtext:
Bodenduon Lennart Nilsson och Michael Wikström vann 4WD Övriga efter att ha ökat tempot rejält mot slutet av Östersund Winter Rally. Foto: Annemo Friberg

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *