Wikström vill mäta sig i längden

SM-finalen i Uppsala lockar 76 åkare i SM. Tre etapper ska köras, sammanlagt 367 km varav de elva sträckorna tillsammans mäter 104 km.

Tävlingen ingår i Svenskt Mästerskap i Rally (SM), Svenskt Mästerskap i Rally för Juniorer (JSM) och Riksmästerskap för Historiska Rallybilar (RM). Det gör att totalt finns 115 namn i startlistan. I SM 76.
I tyngsta SM-klassen har P-G Andersson redan säkrat guldet, ja faktum är att också Jerker Axelsson har sitt silver klart och Mats Jonsson sin bronspeng. SM:s gigant kommer inte ens till start, utan väljer att förbereda Escorten för 2017.

Långväga gäst i Rally Uppsala är Michael Wikström från Boden. Han fanns med i Östersund i vintras med sin Focus WRC, och fick med sig tolv poäng. Sedan gjorde han ett inhopp under SM-veckan och plockade ytterligare tio. Nu gästspelar han igen.
– Jag sa ju att rätt som det är kommer jag! Jag vill inte känna någon press och det blir lätt det om man ligger bra till. Nu kör vi bara för att det är roligt, säger Micke.
Hemma i Boden har han totalvunnit en sprint och Kanonrundan.
– Jo, det har gått bra. Nu ska vi se hur vi hänger med på sommarvägar när det blir längre sträckor och det krävs mer uthållighet, fortsätter han.
Redan på onsdag styr han söderut med hela teamet för att njuta av lite ledighet.
– Vi måste ju klara jetleg och hinna vänja oss vid den dåliga luften!
Säger Wikström och skrattar gott. Inför Rally Uppsala är han tia i Trimmat 4WD.

En som har stora möjligheter att avancera uppåt är Mattias Jirvelius, åtta i tabellen inför helgen.
– Först hade vi inte tänkt åka, men vi fick ihop det ekonomiskt. Vad gäller tabellen har jag ingen koll alls, utan tar det som det kommer, säger Mattias.
Han har haft sin Fiesta R5 i ett är nu och tycker ännu att det finns mycket kvar att finslipa på körningen.
– Jag vill åka så himla mycket fortare, men det får komma efterhand. Vi har inte hunnit med så många mil heller men det är trevligt det här med rally!
Tar sig bara han och Henrik Appelskog runt får de drygt tio mil bara i Rally Uppsala. I Hässleholm var de femma och i Linköping trea.

Startfältets överlägset sämsta bil, enligt han själv, har Stig Andervang. I Gävle strulade det mesta och det gick åt 17 liter olja för att nå slutmålet som elfte ekipage. I klassen alltså. Sedan dess har han bland annat varit och totalsegrat i Götenerundan. Blandat med rullningar och krascher.
– Det är hela tiden något med bilen. Nu ska vi meka från senast onsdag och till start, säger Stig.
Förutom tekniska problem har också noterna krånglat.
– Jag är van vid egna, så nu när vi får ska vi göra egna. Därför blir rekognosceringen viktigt för oss.
– Men jag tävlar för att få stryk. Jag gillar när det är stenhård konkurrens och är inte rädd för att köra med dåliga bilar, fortsätter Stig.
Då går det att ta stryk. Kanske. Eller i alla fall i värsta fall.

Slutmålet är som vanligt på Vaksala Torg, och dit kommer första startande cirka 15.30. Då har de kört tre etapper, fredag kväll, lördag förmiddag och lördag eftermiddag. Totalt omfattar årets SM-final elva sträckor på över tio mil.
Den stora prisutdelningen äger sedan rum på Uppsala Konsert och Kongress klockan 19.30. Då delas även medaljerna ut till årets främsta. Samt att det förstås blir god mat och trevlig underhållning. Kvällens konferencier är Mikael Johansson, redaktör för Bilsport Rally&Racing.

 

Bildtext: Michael Wikström, NMS Boden, körde Sprinten i Norrköping tillsammans med sin klubbkompis Lennart Nilsson. Tio poäng blev det då, att lägga till de tolv han fick i Östersund. Foto: Jack Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *