Anmälan uppe till ÖWR

Husås – Andviken. Ortsnamn som skapar ljuv musik i öronen på en rallyförare. I Östersund Winter Rally 2017 mäter sträckan 29,64 km och går som power stage.

Anmälan till ÖWR ligger ute och totalt mäter tävlingen cirka 40 mil, varav de sju specialsträckorna är nästan 12 mil sammanlagt. Fredagen den 24 februari körs först den två mil långa skogssträckan på tidigare central, militär mark innan dagen avslutas med 3,6 km publiksträcka på Östersunds travbana.
– Det blir en ren rallysträcka, ingen parallellkörning eller så, säger tävlingsledare Sverker Jonsson.
Travet är också tävlingsnav, med HQ, anmälan, start/mål samt serviceplats inom en radie av 200 meter.
– Förra året var vi på skidstadion, men där är det en internationell miniolympiad för ungdomar samtidigt som vi kör. Därför har vi flyttat till travet, och de har ställt upp väldigt bra så det kommer att bli lika bra, fortsätter Sverker.

Lördagen innehåller fem sträckor. Den mest kända är definitivt Husås – Andviken. En klassiker norrut från Östersund. Med start vid en fäbodvall, som faktiskt ägs av tävlingsledare Sverker Jonsson!
– Det är arvegods sedan 30 år tillbaka, så det tillståndet har vi det lätt med, konstaterar Sverker och fortsätter:
– Husås – Andviken är den enda väg vi inte har problem med när det gäller Trafikverket. Den är nästan K-märkt som rallyväg och Trafikverket är rädd om den på det sättet. Sparar den.
Första gången Sverker själv var ute på Husås på rally var han liten grabb. Nu har han passerat 70-skylten.
Den ursprungliga klassikern följde landsvägen. En sträcka på 1,7 mil utan en enda raka. Ändå så snabb att arrangerande MK VMT Jämtland idag måste göra två avhopp för att ta ner farten. Det gör att Pernilla Walfridsons rekord kommer att stå sig.
– Jag är inte säker, men det kan vara 1996 under ett Midnattssolsrally här uppe som hon var snabbast. Minns att hon körde ifrån både Petter och Henning Solberg då och de var inte helt nöjda över det, säger Sverker.

Förra året var P-G Andersson snabbast, och alldeles lyrisk över sträckan efter målgång. Även i år blir en isbana på några kilometer innan målgång.
– Helt suveränt för publiken som har parkering i närheten och sedan kan se de tävlande både länge och flera på en gång, fortsätter Sverker.
Och så var det då det här med snötillgången. Hur ser det ut i samband med att anmälan till Östersund Winter Rally 2017 har öppnat?
– I själva stan är det magert, men kommer du ut en bit till Offerdal och Husås har vi en 2-3 decimeter snö. Och Lillsjöhögen är som ett salsgolv, säger Sverker.
Dessutom är det nästan två månader kvar, så det troliga är att snödjupet är det dubbla då det är dags. Så välkommen med din anmälan till ÖWR!

Bildtext: Stefan Magnusson, organisationskommitténs ordförande i Östersund Winter Rally och tävlingsledare Sverker Jonsson vandrar runt på Rally Uppsala tillsammans med Lars Mattsson, ordförande i MAS. I bakgrunden Emil Axelsson, Jonas Andersson och P-G Andersson. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *