Kalendern 2017 är spikad

Kolsvarundan återkommer, East Sweden Rally tar över finalen efter Rally Uppsala, och Sandvikens MK kör en sommartävling. Kalendern för Rally-SM 2017 är spikad.

Två vintertävlingar och fyra på grus, med premiär i Söderhamn under SM-veckan. Där är det sprinttävlingens kval som räknas in som ordinarie del i ”stora” SM.
– Tanken och vår plan är att köra kvalen på lördagen, på en sträcka som mäter cirka åtta kilometer, säger Hans-Erik ”Frasse” Berg, ordförande i SMK Söderhamn.
Senast det kördes Rally-SM i Söderhamn var för tjugotalet år sedan. Då arrangerade klubben några tävlingar tillsammans med SMK Hälsinge.
–  Då turades vi om mellan städerna. Nu blir det bara Söderhamn som bas, fortsätter Frasse.
Vinterdelen avslutas med Östersund Winter Rally sista helgen i februari.

Efter South Swedish Rally i maj kommer nästa nyhet: Sandvikens MK kör sitt arrangemang mitt i juni månad.
– Först hade vi tänkt avstå 2017, men efter att ha utvärderat Gävle och då Uppsala hoppade känner vi oss taggade. Med sommartävling blir det återigen någonting nytt att bita i, säger Kalle Andersson, tävlingsledare hos Sandvikens MK.
Nu är inte sommar något helt nytt för den erfarna arrangören, som redan 2002 hade finalen. Fem år senare körde de en extra sommartävling i mästerskapet, då vintern var för dålig.
– Vi körde helgen innan midsommar då 2007 och det funkade, så därför har vi valt det datumet igen, fortsätter Kalle.
I skrivande stund är det inte bestämt om Gävle blir tävlingsort, eller Sandviken.

Kolsvarundan körs en månad senare, i mitten av augusti. Senast Kolsva MS arrangerade SM var 2014, då som nu med headquarter på Hotel Scheele.
– I stora drag kommer de tävlande att känna igen Kolsvarundan, men vi ska modernisera lite, säger Erik Wahlqvist i organisationskommittén.
Därpå final i september i Linköping. Inte i Uppsala.
– Vi hade ett femårigt avtal med kommunen, och det var grunden för bra kvalité på tävlingen. Nu ska vi se över vad vi ska göra framöver, hur vi kan förnya. Det är ett roligt arbete med en SM-final, men också ett stort lass att dra. Därför står vi över 2017 så får framtiden utvisa hur det blir sedan, säger Anders Norstedt, tävlingsledare för Rally Uppsala.
– Vi tar över finalen med tillförsikt och vill göra den minst lika bra. Det känns positivt att få bjuda förarna på en final i Linköping, absolut, säger tävlingsledare Stefan Thaleman.

Kalender Rally-SM 2017
v 5 Söderhamn (Sprint-SM under SM-veckan)
24-25/2 Östersund
25-27/5 Karlskrona (SSR)
16-17/6 Sandviken
18-19/8 Kolsva
8-9/9 Linköping

Bildtext:
Under 2017 återkommer Kolsva med en deltävling i Rally-SM, och då har den här kvartetten hemmavägar. Från vänster Ola Toven, dottern Melina Toven som läser åt Martin Jakobsson, vars pappa Ronnie också tävlar i Trimmat 4WD. Foto: Annemo Friberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *