Sex hemmaåkare i ÖWR

Startfältet i Östersund Winter Rally innehåller sex hemmaåkare. De flesta tar chansen just för att det är nära till en fin tävling, utom co-driver David Arhusiander som siktar på revansch från Gävle.

Yngst av hemmaåkarna är 18-årige Jonas Wallin. Tillsammans med Fredrik Tinnsten, klubbkompis i Krokoms MK, blir det SM-debut.
– Vi ska bara ta oss runt för att få rutin, lära känna bilen och öka samarbetet i bilen, säger Jonas.
Östersund Winter Rally blir deras fjärde tävling. De två första ledde de, innan ekonomi-Golfen gick sönder och de tvingades bryta. I tredje höll det hela vägen och då blev det klasseger i Härjedalsbrickan i Sveg. Men Jonas har mer erfarenhet än så, redan som 16-åring körde han utbildningsrally med pappa Mats.
– Nu ska vi mest visa upp oss. Kanske det blir en JSM-satsning framöver, men inte i år, säger Jonas.

Mikael ”Micke” Gälliner brukar damma av sin Audi 90 Quattro när det är SM hemma. Annars satsar han på Back-SM där han bland annat vann Trimmat 4WD i Bydalen. Klasseger nu lär det inte bli, till det räcker inte hans Audi även om den var konkurrenskraftig 1986 i Svenska Rallyt.
– För mig är det en rolig far-dotter-grej. Hemmaplan och jippo på stan. Klart vi ska var med då, säger Micke.
Förrförra året fick han bryta med trasig växellåda, förra året gav motorn upp. Nu ska han och Sofia komma runt är tanken.

En riktig fortåkare är Urban Eriksson, ledsagad av Sören Anttila. Duon från Stuguns MS kör dock alldeles för lite för att det ska vara realistiskt att tro på topplacering i helgen. Deras Mitsubishi Evo VI ska heller inte räcka till mot ”värstingarna” i fältet. Men som sagt, Urban är en friskus. Bara han nu blir det.
– Jag haft influensa! Värk i hela kroppen och huvudet i bitar, suckar Urban.
Även bilen är i bitar, eller åtminstone framvagnen för en sista genomgång.
– Men både den och jag ska vara raceklara till på fredag. Så är det bara, fortsätter Urban.

Karl Erik Bäckwall är en annan jämte som ogärna missar Östersund Winter Rally.
– Det är ett så fint arrangemang och jag måste se till så man får upp antalet startande, säger han skämtsamt.
Förutom Nyårsrundan har han inte luftat sin ögonsten, den gula Seat Ibizan, sedan förra årets SM-tävling.
– Jag kan med stolthet säga att det var den första Ibizan som kom till Sverige. Den ska jag aldrig någonsin sälja!
Chansen att han spöar Tobias Söderqvist i Trimmat 2WD är minimal, men kul det ska han och Madelene Jonsson ha när de representerar Offerdals MK.

Bröderna Oskar och Anton Brorsson kommer alldeles säkert att göra vad de kan i Trimmat 2WD. Men inte heller de ska kunna matcha de bästa i klassen med sin Golf, Grupp H-light. Visserligen har de gått igenom det sista och kollat så att allt är tipp topp, och senast i Härjedalsbrickan blev det klasseger efter en fin genomförd tävling. Så visst ska den forne juniorlandslagsföraren prova.
– ÖWR är en väldigt fin tävling med roliga vägar. Husås är grymt rolig med sin Finlandskaraktär. Snabbt, och många krön där det gäller att vara modig och våga hålla i. Sådant gillar jag, säger Oskar.

Sist men inte minst David Arhusiander, co-driver från Östersund som läser noterna åt Anders Karlsson från Säffle i Otrimmat 4WD. Målet med premiären i Gävle var att vinna – de blev femma. Det efter en tidsödande punktering på sträcka fem.
– Vi kände ingenting, men förmodligen tog det i en sten. För i nästa vänsterkurva gick det rakt fram med ett tomt högerdäck fram, säger David.
De tvingades stanna inne på sträckan och byta hjul. En manöver som kostade flera minuter. Innan den sträckan låg de trea, drygt 20 sekunder upp till andra plats.
– Nu ska vi testa hos Grande i morgon torsdag och sedan är det revansch som gäller!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *