Pokerstjärnornas bilar

Vi har nog alla förundrats över framgångssagorna som startar med en entusiastisk spelare framför online poker, och som slutar med en miljonvinst runt ett världsmästerskapsbord i Las Vegas. Pokerspelandets popularitet fick en rejäl boom på 00-talet och har sedan dess blivit ett allt mer förkommande popkulturärt fenomen, och även en rejäl inkomstkälla för den som spelat sina kort rätt. Här tar vi en titt på vår starkast lysande pokerstjärna i Sverige och besvarar frågan vi alla ställer oss: Vilka är de absolut viktigaste egenskaperna att ha som pokerspelare för att nå toppen? Få saker går dessutom hand i hand som pokersstjärnor och lyxbilar, och därför kikar vi även in bakom kulisserna för att ta reda på vilka åk de högst avlönade pokerstjärnorna kör.

Hur blir man egentligen en pokerstjärna?

Det är ingen myt att pokerstjärnor kör drömbilar – och varför skulle de inte göra det? Vägen till toppen är nämligen ofta kantad av uppoffringar och hårt arbete. Pokeryrket är inget för den som vill ha en och enkel säker inkomst, snarare tvärtom. Det som kan se så lätt ut på TV kräver i själva verket timmar av hård träning, en massa analytiskt tänkande och en stor dos av ekonomisk osäkerhet. Det är knappast ingen hemlighet att dagens toppspelare runt världsmästerskapsbordet på World Poker Tour har lagt ner blod, svett och tårar för att ta sig dit. En av våra starkast lysande svenska stjärnor är Martin Jacobson, rankad som nummer 16 i världen. Han är helt klart en av våra bästa spelare genom tiderna och i likhet med som för så många andra väcktes hans intresse under casinoboomen efter millenniumskiftet då han började spela poker med sina kompisar och så småningom en hel del online. Efter timmar framför datorn tog han sig slutligen till Poker-VM i Las Vegas, och sex år efter hans första deltagande blev han förste svensk att kamma hem pokervärldsmästerskapet år 2014 och den osannolika prispotten på 10 miljoner dollar. Även om det låter som en enkel väg för Jacobson ligger det timmar av träning bakom hans vinster samt en hel del personliga egenskaper:

  • Den som vill bli en professionell pokerspelare måste vara oerhört analytiskt lagd med en stor förståelse för spelet. Även spelare på toppnivå rannsakar sig själva efter varje spel, går tillbaka och ser vad som kunnat göras bättre och analyserar olika scenarion.
  • Som proffsspelare är man aldrig färdiglärd. Den som börjar online kommer snabbt märka att spelet skiljer sig rejält från dag till dag, beroende på motståndare och huruvida man tar steget till att spela live. Det finns flera pokerböcker som även spelare på toppnivå använder sig av. The Theory of Poker av David Sklansky är en av de främsta ”pokerbiblarna” för den som vill ge sig in i leken.
  • Sist men inte minst måste man vara oerhört disciplinerad och kunna skilja på sin privatekonomi och ”pokerekonomi”. Proffsen har nästan alltid skilda konton med en backup om saker och ting inte skulle gå som planerat. Att hantera sitt pokerspel professionellt och som ett yrke är av yttersta vikt för den som vill komma någonstans. Man måste dessutom vara ödmjuk inför spelet och inte tappa verklighetsförankringen. Oavsett hur skicklig man är och hur många vinster man håvar in finns det alltid dåliga händer och dåliga dagar.

Stjärnorna och deras lyxåk

Det kommer nog inte som en överraskning att en pokerspelares inkomst kan korreleras med deras bilval. Låt oss börja med en av tidernas största pokervinnare, Daniel Negreanu. Denna kanadensare med rumänska rötter har spelat in över 40 miljoner dollar i olika världsturneringar och har verkligen valt bil efter inkomst. Ett av hans senaste val är den miljövänliga och snygga Tesla Model S med en prislapp på omkring 909 990 kronor. En annan toppspelare med förkärlek för dyra bilar är amerikanen Phil Ivy. 44-åringen från Kalifornien må ha spelat in 13 miljoner dollar mindre än Negreanu, men vad gör det när hans bil är snäppet fräckare? Ivy kör nämligen en unik Mercedes-Benz som endast finns i 65 upplagor i hela världen. Kanske är det därför som den gick loss för hisnande 1,6 miljoner amerikanska dollar (mer än 13,4 miljoner kronor). Någon som gjort ett lite mer klassiskt pokerval är engelsmannen Sam Trickett med sin Ferrari Spider. Han behövde ”bara” punga ut 250 000 amerikanska dollar, vilket kan ses som aningen blygsamt då hans pokervinster överstiger 20 miljoner dollar. Kanske var det tur att han höll igen lite då han enligt uppgifter redan ha kraschat bilen. Sist men inte minst tar vi i en titt på en av de kvinnliga stjärnspelarna. Jämfört med ovan nämnda exempel har Vanessa Rousso spelat in blygsamma 3,5 miljoner dollar, av vilka hon lagt 182 000 USD på en tvättäkta, senapsgul Lamborghini Gallardo. 

Sammanfattningsvis krävs det mycket tålamod, vilja och disciplin för att nå pokertoppen. Många av de största stjärnorna börjar sin karriär online och lägger ner timmar och åter timmar på att bli så bra som möjligt. Priset de betalar för att nå toppen är högt, men detsamma gäller för vinsten de kan kamma hem. Detta förstår man inte minst när man tar en titt på de otroliga vrålåken som många av dem kör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *