Vad kan vi förvänta oss av de nya reglerna i Rally-VM 2022

Rally är en väldigt populär sport i Sverige och motorintresset har inte bedarrat under de senaste årtiondena. Tvärtom så växer motorintresset på många håll i landet. Nu reformeras dock rallysporten, nya regler ska införas för både motorer och design. Tanken är att det ska bli enklare för nya bilproducenter att delta i rally och att bilarna ska bli mer miljövänliga. Förändringarna har dock fått folk att oroa sig för att det klassiska rallyt med vrålande motorer är över. bastaonlinecasinon.net rapporterar att de nya reglerna kan minska intresset för vadslagning under nästa säsong. 

I den här artikeln ska vi gå igenom lite om förändringarna av reglerna i Rally-VM och hur dessa regler kan komma att påverka intresset för vadslagning på rallytävlingar. Vi kommer också att resonera lite om hur intresset för sporter kan förändras i allmänhet när regler för sporterna förändras. 

Vilka är de förändrade reglerna i Rally-VM?

De nya reglerna för rally-VM är ett sätt för sporten att anpassa sig till de ansträngningar som görs för att rädda klimatet. Men regelförändringen är också ett smart sätt att bredda sporten och öka fokuset på förarnas skicklighet till nackdel för bilproducenternas finansiella muskler. 

I korthet går regelförändringarna ut på att göra bilarna mer miljövänliga samtidigt som det ska bli biligare att producera rallybilar. I regelförändringarna ingår till exempel begränsningar av växellådorna samt hur ofta vissa delar på bilen får bytas ut under en säsong. Även aerodynamiken berörs av regelverket. Om bilarna görs mer likvärdiga blir det också mer fokus på förarna. Det är inte nödvändigtvis den förare som har störst resurser som kommer ha störst chans att vinna utan den förare som är skickligast. 

Kanske vi får se de nya reglerna i verkligheten på rally i Sverige snart?

Hur påverkas vadslagning när sporter förändras? 

Hur kan då intresset för vadslagning förändras på grund av rally-VM:s förändrade regler? Finns det anledning att alls tro att reglerna kommer att förändras? 

Det som ligger närmast till hands att spekulera i är väl att de personer som spelar på rally och samtidigt har ett stort, och traditionellt, motorintresse kommer att vara mindre intresserade av vadslagning och att följa sporten när de traditionella motorerna inte får lika stor plats längre. När de mer petita elmotorerna gör sitt intåg på marknaden försvinner både vrålen från motorerna och behovet av väldigt specialiserad kunskap om motorer, elmotorer är så mycket enklare att sköta. Kanske var det därför som det i de nya reglerna särskilt stadgades att motorljudet skulle bevaras.

Men samtidigt tycker man att spel på rally kanske skulle kunna locka en ny grupp människor som tidigare inte varit intresserade av motorsport. Om sportens klimatnegativa image förändras så kan också en del av stigmat med att vara motorintresserad försvinna och då ökar målgruppen som vill spela.  Vem vet, kanske vi får se klimataktivister spela på rally från sina mobiltelefoner ute i skogarna snart? 

Sammanfattning – Nya regler i Rally-VM kan förändra spelandet

När vi sammanfattar om de nya reglerna i rally-VM så är det några saker vi ska framhålla: 

  • Reglerna är inte tänkta att minska motorkänslan i bilarna
  • Förhoppningen är att förarskicklighet ska få en större betydelse
  • Arrangörerna hoppas också att fler bilproducenter ska ha råd att delta i rally

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *