Asfalt-SM inleder 2023 i Hörby

24 januari, 2023

I år väljer SMK Hörby att sätta guldkant på sin traditionella asfalttävling ”Bilmånsson Rallysprint” genom att ha den som deltävling i ”Asfalt SM”. Ett förtroende som ordförande Lars Servin är både glad och stolt över. 

– Absolut är det så och för klubben blir detta första SM-arrangemanget sedan 1996, fast då var det TV-Svängen det handlade om. I år är det tredje året som SM-serien körs med sina fem deltävlingar där SMK Hörby är först ut söndagen den 16 april. Efter detta är det tävling i Kungälv och Gullabo innan serien återvänder till Skåne och då med Svedala MK som arrangör. Finalen körs i Enköping den 5 augusti. I Hörby blir det som vanligt industriområdet som kommer att användas under söndagen, med i stort sett samma upplägg som de senaste åren. I fjol var det en riktig publikmagnet när klubbens internationella stjärna Tom Kristensson visade upp sig själv och sitt polska team Kowax 2BRally. 

Servin som även är ”Eventansvarig” tror stenhårt på att succén upprepas den 16 april. 

– Vi kommer att använda Hörbys båda torg under lördagen för att skapa SM-stämning. Ännu är inga beslut tagna om vad som kommer att hända där men en sak är säker, ingen lär missa att det är SM-rally byn! Extra bonus är att klubbens egen Joacim Kristiansson och Maya Ragntoft har vunnit 2WD-klassen de två första åren av Asfalt SM. Att man är sugna på att försvara de dubbla SM-gulden är självklart, men det kommer inte att bli enkelt, menar Servin. 

– I fjol slutade ”Jocke” på samma poäng som Eslövs Mats Andersson och nu är den före detta ”Asfaltkungen” sugen på revansch. Det lär bli en tuff fajt mellan de här båda men sedan kommer där även till några nya spännande namn… 

Bildtext ovan: Med samma poäng blev det efter särskiljning ändå SMK Hörbys Joacim Kristiansson och Maya Ragntoft som tog andra raka SM-guldet. Duon hyllas av silvermedaljörerna Mats Andersson, till höger, och Jörgen Jönsson.

Även om SMK Hörby har rutin från över 20 år som arrangör av RS-tävlingar som är den officiella benämningen på ”Bilmånsson Rallysprint”, är där ändå stor skillnad nu när tävlingen har SM-status. 

– Visst är det så men inga nya krav som vi menar är omöjliga, menar tävlingsledare Mia Nilsson som har Eva-Marie Hasslöf vid sin sida som biträdande tävlingsledare. 

– Att det är en stor utmaning med att köra en SM-tävling istället för DM är självklart, men vi känner oss ändå trygga med all rutin och kunskap som finns i vår klubb! En sak som skiljer från tidigare år är att tävlingens HQ och serviceplats blir på Lågehallen och parkeringen utanför. 

– Det slog så väl ut i fjol på TV-Svängen så vi väljer att hålla kvar vid detta koncept även för Bilmånsson Rallysprint. Enda nackdelen är att det blir lite transportsträcka för de tävlande mellan sina tre körningar på Industriområdet, men fördelarna uppväger detta, konstaterar Mia. 

En som är mycket nöjd över att SMK Hörby nappade på att bli SM-arrangör är promotorn Svenska Rallymästerskapens vd Patrik Persson. 

– Vi har försökt få med Hörby ända sedan vi drog i gång med SM på asfalt 2021, förklarar Patrik och fortsätter:

– För oss i SRM har det hela tiden varit nästan självklart att en av landets bästa tävlingar måste ingå i SM och nu blir det så, klart att vi är glada en dröm går i uppfyllelse! SM-drömmen förverkligas på Industriområdet i Hörby den 16 april och då förhoppningsvis i ett strålande vårväder, avrundar Patrik Persson. 

Pressmeddelande från SMK Hörby

Bildtext ovan: Ordföranden i SMK Hörby Lars Servin har mycket att att stå i när klubben den 16 april ska står som värd för Asfalt SM

Bildtext nedan: Regerande Svenske Mästaren Joacim Kristiansson/Maya Ragntoft, SMK Hörby får den 16 april chans att köra SM-tävling på hemmaplan i Bilmånsson Rallysprint.

Rally-SM
4 februari, Rally Lima, Lima MS
18 – 20 maj, South Swedish Rally, SSR
16 – 17 juni, Skilling 500, Skillingaryds MK
18 – 19 augusti, Snapphanerallyt, Hässleholms MK
8 – 9 september, Rally Arvika, MK Team Westom

Rally-SM Asfaltsprint
16 april, Bil Månsson Rally Sprint, SMK Hörby
13 maj, Rollsbo City Race, Älvbygdens MK
27 maj, Asfaltsknixen, Gullabo RC
1 juli, Sturupsprinten, Svedala MK
5 augusti, EMC-sprinten, Enköpings MK

Rally-SM Grussprint
29 april, Timmerhultsprinten, Laholms MK
3 juni, Hovdalasprinten, Hässleholms MK
29 juli, Mästarmötet, Älmhults MK
26 augusti, Hårdingen, Vara MK
23 september, Dackefejden Grus Sprint, Wäxjö MS

Biljettpris – se Rally-SM 2023  live via Rally Live och vår playkanal på rallysm.se
Samtliga sändningar 695 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM 395 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltsprint 395 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 395 kronor
Biljett för enskild tävling 99 kronor

Där det produceras tv ingår denna sändning i respektive biljett

Beställ här 
Biljetten går att betala med kort eller swish

Mer från Rally-SM: