Bred finlandsväg i Ludvikas Grus-SM

21 september, 2021

I år är det 51 år sedan första Rally-SM starten gjordes i tävlingen Ludvikaruschen. Den 2 oktober är det dags igen!

Tävlingsledare Johan Strömberg berättar mer vad som händer nästa helg när Ludvika MS arrangerar Grus-SM.  

– Sträckan vi använder är en riktig krokig finlandsväg med mycket krön. Vi körde den som powerstage när vi körde SM sist, för två år sedan, fast då gick den åt andra hållet. Sträckan stiger hela tiden men det känns inte mycket då det är krön hela tiden. Vägen är stenhård då det går grusbilar hela dagarna på vägen. Rally Live kommer att finnas på plats för att sända både radio- och tv från tävlingen. Det här ser vi fram emot, hälsar Johan Strömberg. 

Specialsträckan som Ludvika använder mäter tre kilometer som kommer att köras tre gånger, noter tillhandahålls som är skrivna av Patrik Barth, och tävlingen genomförs tillsammans med Back-SM. 

Lite motorhistoria från Ludvika; 
Det var några år efter andra världskrigets slut som tävlingsinstinkten började vakna hos Ludvikas motorintresserade och man insåg att verksamheten skulle bedrivas under organiserade former. En annons i Ludvikatidningen och Dalademokraten den 15 februari för 70 år sedan, ett antal upptaktsmöten och därefter var motorklubben bildad. 70 medlemmar skrevs direkt in och klubbens förste ordförande var dåvarande verkstadschef på ASEA. Klubben anslöt sig till Sveriges Motorfederation som på den tiden hade hand om både bil- och motorcykelsport och en av klubbens första aktiviteter var isracing för motorcyklar. 

1964 arrangerades den första rallytävlingen som fick namnet ”Ludvikaruschen”. Det blev ingen direkt succé då enbart 24 deltagare anmälde sig, men efter många års arbete och ständiga förbättringar lyckades klubbmedlemmarna att övertyga resten av Sverige att de minsann kunde arrangera tävling på land också. 1970 fick ”Ludvikaruschen” SM-status för första gången. 

Anmälan till Ludvikas tävling görs senast fredag den 24 september via länken här  
Foto; Tävlingsledningen

Mer från Rally-SM: