Dubbla SM-vinnaren jagar nytt guld på ”hemmaplan”

3 april, 2023

När SMK Hörbys Joacim Kristiansson börjar jakten på sitt tredje raka guld i Asfalt SM den 16 april så blir det verkligen på hans egen hemmaplan. 

– Mer hemma än så här är omöjligt att komma, konstaterar ”Jocke”. Han syftar på att banan i SM-premiären ”Bilmånsson Rallysprint” går rakt över hans egen tomt på Industriområdet i Hörby. Ett parti som är utmärkt som speciell ”publikplats” och dessutom ett av de ställen där tävlingen kan avgöras menar Jocke. 

– Har man rätt flyt här finns tid att tjäna, men det är även ett av de ställe på banan där det är lätt att göra bort sig! 

På tal om att göra bort sig så gjorde han själv detta första året tävlingen kördes och hans Opel Corsa fick närkontakt med ett banhinder. 

– Första gången jag lyckades vinna klassen i Hörby var i fjol och nu hoppas jag att trenden fortsätter, men det kommer att bli väldigt tufft, siar dubble SM-vinnaren. 

Som svåraste hinder i den 29 bilar stora 2WD-klassen rankar han i tur och ordning Eslövs Simon Andersson och pappa Mats Andersson samt sin egen klubbkompis Robin Svensson som gör comeback efter ett sabbatsår. 

– Simon var väldigt snabb i fjol och nu med sin nya Renault Clio blir han absolut svåraste hindret. Men även Mats som slutade på lika många SM-poäng som mig under 2022 är alltid svår att rå på… 

Robin Svensson med sambo Sandra Wybrands kommer till årets SM-säsong med en för honom helt ny bil, en riktig asfaltracer Renault Clio Grupp Hb hämtad från Danmark. 

– Tror inte Robin behöver många meter med nya bilen för att sätta riktigt snabba tider, absolut ett stort hot mot min och Maya Ragntofts segerchanser, varnar Jocke. 

Han vill även lyfta fram en av de få ”icke-skånska” anmälda, Grännas SM-trea Tobias Pettersson med sin Golf. 

– Tobias är en outsider och avslutade fjolåret starkt, å andra sidan har han aldrig tidigare kört i Hörby vilket kan vara en nackdel. 

En första fingervisning om hur toppstriden kan komma att se ut i Hörby, får man redan på skärtorsdag när det körs asfaltrally i danska Avedøre. I det nästan 60 bilar stora startfältet återfinns flera svenskar som tar tävlingen som test inför SMpremiären. Bland dessa finns både Jocke och Simon. 

– Blir spännande, men jag har en känsla av att Simon kommer att blixtra till redan där, menar Jocke. 

När anmälningstiden till Bilmånsson Rallysprint gick ut så blev det med ett hyfsat stort startfält, totalt 62 ekipage varav 12 kör i den separata ”DM-klassen. 

– En bra siffra och faktiskt lite fler än vi kalkylerat med, plus att det är tio bilar fler än i fjol, säger tävlingssekreterare Bertil Gunnarsson. 

Oväntat tunt är det i 4WD-klassen med sina åtta anmälda. Fjolårsvinnaren Rolf Grybb från Hässleholm med sonen Tobias som kartläsare får finna sig att vara favorit till totalsegern även i år. Tuffa utmanare är Tomelillas Stefan Kristensson och Mikael Jakobsson, Nyköping. Lite press på sig har Kristensson då hans vassa WRC-Fiesta bar Joachim Grahn till totalseger i tävlingen 2019.

Bildtexter: 

Ovan: SMK Hörbys Joacim Kristiansson jagar sitt tredje SM-guld på hemmaplan i ”Bilmånsson Rallysprint”. Foto: SMK Hörby 

Nedan: I fjol vann Hässleholms Rolf Grybb ”Bilmånsson Rallysprint” och får även i år räknas som favorit med sin Citroën R5. Foto: SMK Hörby

Pressmeddelande från SMK Hörby

Rally-SM
4 februari, Rally Lima, Lima MS
18 – 20 maj, South Swedish Rally, SSR
16 – 17 juni, Skilling 500, Skillingaryds MK
18 – 19 augusti, Snapphanerallyt, Hässleholms MK
15 – 16 september, Rally Arvika, MK Team Westom

Rally-SM Asfaltsprint
16 april, Bil Månsson Rally Sprint, SMK Hörby
13 maj, Rollsbo City Race, Älvbygdens MK
27 maj, Asfaltsknixen, Gullabo RC
1 juli, Sturupsprinten, Svedala MK
5 augusti, EMC-sprinten, Enköpings MK

Rally-SM Grussprint
29 april, Timmerhultsprinten, Laholms MK
3 juni, Hovdalasprinten, Hässleholms MK
29 juli, Mästarmötet, Älmhults MK
27 augusti, Hårdingen, Vara MK
23 september, Dackefejden Grus Sprint, Wäxjö MS

Biljettpris – se Rally-SM 2023  live via Rally Live och vår playkanal på rallysm.se
Samtliga sändningar 695 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM 395 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltsprint 395 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 395 kronor
Biljett för enskild tävling 99 kronor

Där det produceras tv ingår denna sändning i respektive biljett. Biljetterna för respektive enskild tävling släpps någon vecka innan tävlingen.

Beställ här 
Biljetten går att betala med kort eller swish

Mer från Rally-SM:

Publikinformation Rally Uppland

Publikinformation Rally Uppland

Programförsäljning: Program finns att köpa från måndag 27/5 kl.18.00 på följande ställen: Gulf Tierp Preem Månkarbo...