Efterlängtat guld till Carlström

26 september, 2021

Via en andraplats och seger i SSR, samt tre powerstage-poäng hade Joachim Carlström ett fint utgångsläge i Nationella 4WD. Dessutom satt Jörgen Norman åter i högerstolen. Medaljer hade duon sedan tidigare, men aldrig något guld. – Viktigast är att ha kul och vi kör på i vår takt, så får vi se, sa Jocke efter SSR.

Det där med takten är viktigt, om man som Jocke SM-tävlar också i dansen bugg. Snabbare och snabbare går det, i rallyskogen. Inför helgens upplösning hos Skillingaryds MK hade han och Jörgen skaffat sig ytterligare 18 poäng nere i Hässleholm, plus tre extra poäng från favoritsträckan Hovdala. De enda som kunde hota var bröderna Dan och Joakim Johannesson.

Så dansade Robin Friberg återigen in på SM-arenan tillsammans med ”gamla” parhästen Stefan Gustavsson. Frågan var förstås hur formen var så här efter några år. Alldeles utmärkt, skulle det visa sig. Visserligen turades Tomas Bergman och Robin åt med att ta sträcksegrar under fredagens mörker och de inledande två på lördagen. Sedan tog Robin ytterligare sex segrar. Det var ”bara” på SS8, 12 och 15 han fick ge sig för bröderna Johannesson. Som delade tid på SS8 med Peter Johansson. Allt medan rutinerade Carlström tuffade på säkert och stabilt i sin Mirage. Väl medveten om att det skulle räcka med att bli sexa i klassen, så var guldet klart. Han och Norman slutade femma, en placering de också hade på powerstage. Efter att ha kört rally sedan 1989 hamnade alltså guldet i Kalmar. Carlström var inte sen att skriva på Facebook:

– Tack för en fantastisk säsong, vi tog SM-guldet 2021! Silver blev det för bröderna från Mellerud och Dals MK. De har gjort inhopp tidigare i mästerskapet, men först i år satsat fullt ut. Seger i premiären, men så tvingades de bryta i SSR. Följde upp med en fjärdeplats i Hässleholm och trea nu i finalen. Brons till Säters Peter Johansson, som tillsammans med Jim Hjerpe, plockat poäng i varje deltävling. Som bäst trea i premiären, fyra nu i finalen. Hade inte om varit, det vill säga att Tomas Bergmans turbo havererat redan under shake down i Kil, hade han utmanat i medaljstriden. Men när han sedan också tvingades bryta i Snapphanerallyt blev han fyra totalt i SM. Tvåa dock i Göhlins Skilling 500 och bitvis antingen snabbare än Friberg (tre sträcksegrar för Bergman) eller bara tiondelar efter. En hård kamp.

Resultat Göhlins Skilling 500
1 Robin Friberg/Stefan Gustavsson, 1.04.10,0
2 Tomas Bergman/Morgan Olsson, 1.04.53,8
3 Dan Johannesson/Joakim Johannesson, 1.05.08,7

SM-ställningen
1 Joachim Carlström/Jörgen Norman, 78
2 Dan Johannesson/Joakim Johannesson, 64
3 Peter Johansson/Jim Hjerpe, 52

Bildtext: Topp 3 i Nationella 4WD i Göhlins Skilling 500 blev från vänster Morgan Olsson/Tomas Bergman (tvåor) Stefan Gustavsson/Robin Friberg (segrare) samt Dan och Joakim Johannesson (trea). Foto: David Alin

Mer från Rally-SM:

Publikinformation Rally Uppland

Publikinformation Rally Uppland

Programförsäljning: Program finns att köpa från måndag 27/5 kl.18.00 på följande ställen: Gulf Tierp Preem Månkarbo...