Experterna satsar på PG Andersson

16 maj, 2023

Tio experter har fått satsa 100 fiktiva kronor på helgens förväntade toppstrid i South Swedish Rally (SSR). PG Andersson, regerande mästaren från Årjäng, fick lägst odds.

Med över hundra startande i första SM-deltävlingen på grus står en trio förare i en klass för sig. Åtminstone på pappret, innan allt som vanligt kan hända i den materialkrävande sporten rally. De tre ekipagen är: PG Andersson/Anders Fredriksson, Patrik Flodin/Göran Bergsten och Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg. PG tog sitt tredje raka guld i huvudklassen förra året:

– Men det är hårdare än någonsin! Aldrig haft sådant motstånd sedan min omstart för tre år sedan, säger PG.

Experterna tror han klarar att hålla undan. Av 1 000 fiktiva kronor fick PG 545. Två av experterna var så säkra att de satte hela hundringen på Årjängsföraren. Säkert med segern nyligen i Laholm i färskt minne, samt andraplatsen i Norge dit PG åkte bara för att få rejält med mil i kroppen inför SSR.

Som god tvåa kom Patrik Flodin. 245 kronor satsade, men ingen vågade sticka ut hakan och tro på Ilsboföraren till hundra procent. Trots att han varit outstanding i tvåhjulsdrivet, men nu driver det runt om och viss skillnad är det.

Fem av experterna garderade med totalt 110 kronor på Karlstads Fredrik Åhlin. Han har flera totalsegrar tidigare i SSR, men har hållit upp i några år. På pappret mindre rutin i den snabba R5:an, men han vann Silverratten för bara en månad sedan.

— Helt klart är det jättebra att folk tror på mig, och vi ska försöka göra allt för att ta en seger. Men inget är självskrivet och det finns fler som vill blanda sig i, menar PG.

Och nog är det så. Älmhults stjärnkartläsare Maja Bengtsson lotsar Jonas Åkesson och en seger ”hemma” skulle sitta som ett smäck. De som är duktiga i matematik ser också att det saknas 100 kronor för att komma upp i jämna 1000 spänn. Dessa gick till Jari Liiten, Sandviken.

— Oj, vad förvånad jag blir! Och ärad! Vet att jag inte rår på Flodin, annat än på några sträckor, och har kört så oerhört mycket mindre med en R5:a än de favorittippade… men självfallet ska vi göra allt vi kan för att leva upp till förväntningen, säger en mycket glad Jari Liiten.

Bäste man må vinna, eller också blir det som experterna tippar: Etta PG Andersson, tvåa Patrik Flodin och trea Fredrik Åhlin.

De tio rallyexperterna:
Fredrik Andersson, rallyfotograf och adjungerad i rallyutskottet
Janne Rydh, ordförande rallyutskottet
Jeremias Ericsson, emotorsport.se
Lasse Jonsson, sportgrenskoordinator
Maria Bergling, motorsportivarmland.nu
Mikael Johansson, Bilsport Rally&Racing
Sebastian Bourghardt, rallylive.se
Thomas Lindberg, pensionerad rallyskribent
Tom Kristensson, totalsegrare 2022
Tommy Svensson, Motorbloggen.nu

Fakta SSR:
South Swedish Rally är den första av fyra deltävlingar på grus i Rally-SM. Elva specialsträckor ska köras, två på fredag kväll och resterande under lördagen. Totalt handlar det om drygt elva mil SS. Start- och målområdet är förlagt till Millebygden Arena, strax utanför Älmhult.

Över 100 förare är anmälda, fördelade på fem klasser med SM-status. Huvudklass är Internationella 4 wd med moderna R5-bilar. Först ut i respektive klass går SM-ledarna: Robert Andersson, Eskilstuna i Nationella 4 wd, Isak Reiersen. Östmark, Internationella 2 wd, Oskar Sundell, Sandviken, Nationella 2 wd samt Martin Lundqvist, Fagersta, Standard.

Komplett anmälningslista:

https://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1463&urval=granskaddeltar

Resultat kommer att redovisas fortlöpande hos:

www.raceconsulting.com

Pressmeddelande från SSR

Janne Rydh, ordförande i Rallyutskottet, var en av de som tippade 

Mer från Rally-SM:

Publikinformation Rally Uppland

Publikinformation Rally Uppland

Programförsäljning: Program finns att köpa från måndag 27/5 kl.18.00 på följande ställen: Gulf Tierp Preem Månkarbo...