Favoriten PG toppar i SSR

19 maj, 2023

Efter två sträckor i South Swedish Rally har PG Andersson, Årjäng, tagit ledningen med knappa sex sekunder över Jonas Åkesson, Karlskrona. 

105 förare gav sig ut på fredagsetappen. Efter 20,45 km körning var PG Andersson/Anders Fredriksson snabbast av alla, en i den på förhand segertippade trion Andersson, Patrik Flodin och Fredrik Åhlin. 

Att det skulle bli tätt mellan dessa tre sattes på skam direkt. Andersson gjorde en grym inledning, medan Flodin körde punktering redan på första sträckan och tappade 25 sekunder. Åhlin hängde inte riktigt med i det höga tempot, utan återfinns först på åttonde plats.

Istället är det hemmahoppet Maja Bengtsson, Älmhults unga co-driver, som tillsammans med sin förare Jonas Åkesson skuggar PG Andersson i huvudklassen. Åkesson tappade fem sekunder på första sträckan, och futtiga åtta tiondelar på kvällens andra sträcka. Därmed kunde Åkesson/Bengtsson gå till nattvila med en överraskande andraplats i bagaget.

Trea den unga talangen Albin Nordh, lotsad av Christoffer Bäck.

Tävlingen i Älmhult, med start, mål och servicedepåer förlagt till Millebygden, fortsätter i morgon lördag redan från 07.30. Då ska ytterligare 95 km köras på avlysta småvägar, innan det är dags att utse totalvinnaren av det 47:e South Swedish Rally.

Totalt omfattar det traditionella Rally-SM fem SM-klasser. Respektive ledare efter två körda sträckor (av elva):

Internationella 4 wd: PG Andersson/Anders Fredriksson, Årjängs MK, Ford Fiesta, 10.47,3.

Nationella 4 wd: Robert Andersson/Jesper Samuelsson, Eskilstuna MK/Storfors MK, Mitsubishi Lancer Evo IX, 11.32,3.

Internationella 2 wd: Melvin Bengtsson/Carl Eriksson, Kullings MK/Skillingaryds MK, Peugeot 208 R2, 12.04,3.

Nationella 2 wd: Linus Månsson/Martin Heggblad, Norrköpings MK, Toyota Corolla, 7.40,9.

Standard: Martin Lundqvist/Christian Segerström, Fagersta MK, Volvo S40, 12.35,5. 

Komplett resultatlista: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1463

Info om Rally-SM: rallysm.se

Bildtext: 
Luften gick genast ur den segertippade trion i South Swedish Rally då en inte hängde med och en körde punktering. Så efter fredagens två sträckor leder PG Andersson, Årjäng. Foto: Peo Möller / LocalEyes

Mer från Rally-SM: