Isak Reiersen och Johan Johansson tvåa i SM-debuten

8 januari, 2022

18-årige Isak Reiersen imponerade stort i Boden under sin debut i rally-SM. Tävlingen slutade med både sträckseger och en andraplats i Rally4-klassen.
–  En andraplats för mig och Johan. Det trodde jag inte, men oj vad bra det känns, säger Reiersen.

Det blev en stark inledning på säsongen för JC Raceteknik i R4-klassen och JSM. Under helgen kördes den första deltävlingen av rally-SM i Boden, och med minus trettio på termometern blev det en utmanande vintertävling.

Regerande RallyX Nordic-mästaren Isak Reiersen, Torsby, och tidigare JVM-vinnaren Johan Johansson, Söderköping, gjorde under helgen sin första tävling tillsammans. För 18-årige Reiersen, som endast kört åtta deltävlingar i ungdomsrally tidigare, var det första rallytävlingen med noter.

Duon inledde med tredjetider på SS1-SS4, följt av en andratid på SS5. På SS6 kunde de köra hem Reiersens första sträckseger, följt av två andratider på tävlingens sista sträckor. Prestationen räckte till en andraplats i tävlingen, och teamet tar med sig fina poäng till nästa deltävling: South Swedish Rally, 26-28 maj.

 

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
– Det har varit en kanonhelg för vår del, som slutade i en andraplats. Jag är grymt imponerad och stolt över Isaks prestation. Han har kunnat följa planen vi hade, hanterat nervositeten och även kunnat fightas i toppen – och tog till och med en sträckseger. Samarbetet med Johan har fungerat klockrent och jag ser fram emot framtiden med dem. Fortsätter Isak att utvecklas såhär under året kommer det bli riktigt spännande.

– Det har inte varit ett lätt första rally, och Isak har minst sagt fått testa på allt i helgen. Första sträckan var det mycket utmanande snörök som resulterade i några misstag, han har kört ikapp bilar, snurrat en gång och fått backa i ett vägbyte. Men han har också visat att han kan hantera allt det, vilket är viktigt för att samla erfarenheter att ta lärdom av. Han kom i mål som tvåa med en hel bil, och är nöjd med resultatet. Jag tror inte att han hade kunnat göra en bättre rallydebut, inte minst med SM som första tävling. Det är grymt bra jobbat och grabbarna ska vara stolta.

– Jag vill också skicka ett stort tack till arrangören och alla funktionärer som stått ute i minus trettio, och levererat ett riktigt fint rally.”

Isak Reiersen, förare:
– En andraplats för mig och Johan. Det trodde jag inte, men oj vad bra det känns! Jag har haft riktigt, riktigt kul den här helgen, och det har också gått riktigt bra. Målet var att åka till Boden för att skaffa rutin och komma in i noterna, och allt kring det. Men det klaffade verkligen direkt mellan mig, Johan och bilen. Jag kände också att jag kom in i noterna snabbt, och resultatet blev helt klart över förväntan.

– Tävlingen började tufft. Snöröken gjorde att det var som att köra med en vit vägg framför sig. Dessutom med första sträckan på egenskrivna noter… Det blev en utmaning som heter duga, och trots att jag bromsade på mig i ett vägbyte och fick backa tog vi oss igenom sträckan. Det blev en liknande historia på SS3, efter att vi kommit ikapp en bil framför oss. Så inför SS4 sa Johan åt mig att vi skulle göra en helt clean sträcka, och han bromsade mig bra genom den. Det gjorde att jag kunde bygga upp ett bra grundtempo, som följde med till resten av sträckorna. Att därefter ta min första sträckseger visade att jag började hitta rätt. Nu har vi sett hur vi står oss mot de andra förarna, och med lite mer träning inför nästa SM-deltävling tror jag faktiskt att det kan bli riktigt bra.

– Tack till alla som gjorde den här tävlingen möjlig, hela upplevelsen är någonting speciellt som kommer följa med mig resten av livet. Tack Johan som gjorde ett väldigt bra jobb genom tävlingen, och tack till hela hela teamet som kämpade i kylan under de här dagarna. Det var ett väldigt fint och roligt arrangemang, som inte liknade någonting jag kört förut. Nu ser fram vi fram emot fler tävlingar.

Johan Johansson, kartläsare:
– Det här bättre än förväntat. Inför tävlingen hade jag ingen aning om vad jag gett mig in på, med en 18-åring som inte alls kört speciellt mycket rally tidigare. Så därför är jag extra imponerad över Isak. Det är aldrig lätt med en debut, och som en taggad junior är det ofta svårt att hitta rätt bromspunkter. Men han har varit väldigt proffsigt genom hela tävlingen och jag ser stor förbättringspotential inför framtiden.

– Planen i helgen har varit att inte överköra, få milen i kroppen och ta med sig hel bil hem. Så vi bockar av det, och att dessutom ta med oss en sträckseger och en andraplats i tävlingen är en stor bonus. Vi har hittat ett bra flow i bilen, och fått se att fart finns för att både hänga med och vinna sträckor.

– Tack till Isak och teamet för en rolig helg, och tack till arrangörerna som anordnat ett helt fantastiskt vinterrally. Vi har haft riktigt roligt, och jag tar med mig en god känsla inför de kommande tävlingarna.

Pressmeddelande JC Raceteknik. 

Foto; Fredrik Värnebjörk

Mer från Rally-SM: