Jerker är hemmafavorit i Västrallyt 

30 augusti, 2022

SM-medaljerna i rally ska fördelas i Trollhättan på lördag då finalen körs, och det väntas bli en ordentlig fartfest. 87 av de 90 platserna i tävlingen är fyllda och de flesta i svenska rallyeliten kommer finnas på plats.

Klockan åtta på morgonen startar första bil från Slättbergshallen i Trollhättan för att ge sig ut på drygt åtta mil specialsträckor. Rallyt är uppdelat i tre etapper och totalt kommer de köra tio sträckor runt Trollhättan, Älvängen och Vara.

I ”tyngsta” klassen, Internationella 4 WD, är det fortfarande öppet men Årjängs-föraren PG Andersson behöver bara ta två poäng för att säkra guldet. Det låter kanske enkelt men:

– Jag har tävlat några gånger i Trollhättan, men aldrig tagit mig i mål, berättar PG.

Bakom honom jagar Jonas Åkesson som i helgen vann i Karlskrona, och Jari Liiten, närmast. Lägg därtill comebackande hemmaföraren Jerker Axelsson och Göteborgs Mattias Adielsson, plus flera till, så förstår man att det kommer gå undan på skogsvägarna på lördag.

Trots Michael Wikström har säkrat guldet i Nationella 4WD-klassen, så kommer Boden-föraren till start. Starkt att ta den resan. Bakom honom blir det en kamp om silvret, mest mellan värmlänningen Mats Jonsson och Motala-föraren Albert Friberg.

Apropå comeback. I denna klass kommer Kenneth Bäcklund, Vara, till start i en Mitsubishi. Under 90-talet var han en av de stora profilerna i rally och har otaliga SM-medaljer hemma på väggen. Nu ställs han mot dagens rallystjärnor och det kommer bli ett intressant inhopp.

I SM:s största klass, Nationella 2WD, är redan Patrik Flodin, Ilsbo, klar för SM-guld och Emil Karlsson, Hällefors, nästan klar för silver. Sedan är det öppet. 44 förare kommer starta i denna klass i Västrallyt och här blir det verkligen en kamp om sekunderna.

I klassen Internationella 2 WD är det klart att Albin Nordh, Ydre, har tagit hem sitt guld i klassen.

Kan det bli ett guld på hemmaplan för Johan Holm, SMK Trollhättan? Han tävlar i klassen Standard och placerar han sig på på pallen i rallyt, är det klart att guldet hamnar i Trollhättan.

Även om många intressanta förare är anmälda, så finns det en VIP-bil som också drar till sig uppmärksamhet. SMK Trollhättans Robert Blomberg kommer ratta denna bil och under rallyt har han med sig tre olika kartläsare.

På första etappen åker skridskovärldsmästaren Nils van der Poel med i högerstolen på de tre inledande sträckorna:
– Det ska bli ascoolt, säger han.

Etapp två innebär fyra sträckor och här sätter sig Emma Nellie Örtendahl, som kartläsare. 24-åringen innehar åtta världsmästartitlar i Aqua bike och är van med höga farter:
– Det ska bli jätteskoj. Jag har höga förväntningar.

På den avslutande tredje etappen är det före detta sportchefen på TTELA  Toni Andersson som äntrar stolen:
– Jag är skitnervös men det ska bli väldigt roligt.

Pressmeddelande från Västrallyt

 

Mer från Rally-SM: