Kalle Gustafsson: ” Vi ska försöka ta en pallplats”

12 april, 2024

Kalle Gustafsson från Haninge har de senaste åren imponerat stort i Internationella 4WD. Årets säsongsöppning har dock vart blandad för Ford-föraren, som har en bruten tävling och en sjätteplats.

När Rally Nyköping nu väntar om en knapp månad har tävlingsledaren Hampus Juteryd höjt ett varningens finger för Kalle Gustafsson och Magnus Nilsson, som har två raka segrar i Nyköpings Gästabudstrofé.

Jag vet inte om jag är någon favorit. Jag gillar vägarna i Nyköping, och jag kommer med nya uppdateringar på bilen. Så jag hoppas att det ska gå bra, säger en ödmjuk Kalle Gustafsson.

Vägarna i Nyköping är kända, även kanske ökända, för att vara utmanande med många svängar som kommer snabbt på. Så kallade överfall. Något som inte skrämmer Kalle.

Det gäller att placera bilen rätt över krön, kombinationer och alla luriga svängar. Man får inte vara feg i Nyköping. Men det finns snabba, breda vägar också. Det finns lite av allt.

Förra året skaffade Kalle Gustafsson en Ford Fiesta Rally2, efter att ha kört en äldre Fiesta R5 i två säsonger. Resultaten i den nya bilen lät inte vänta, utan det blev hela tre topp fem placeringar i SM under fjolåret.

Årets säsong började med en bruten tävling i Hudiksvall, och en sjätteplats i Sandviken. Med den inledningen har Kalle släppt fokus på mästerskapet, och siktar i stället på att göra starka tävlingar.

Jag är inte supernöjd. Bilen har inte funkat helt, den har inte gått helt rent. Nu tar vi tävling för tävling. Jag hoppas det ska gå bättre i Nyköping, och sen ännu bättre efter det. Vi ska försöka ta en pallplats, fortsätter Kalle.

Förra året gjorde Kalle och Magnus debut i EM, när de körde den svenska EM-deltävlingen Royal Rally of Scandinavia. Det blev en succéartad debut på den internationella scenen, där dom slutade på en 10:e plats totalt. Men även om det lockar att ta klivet ut i världen, ser Kalle fortfarande SM som sitt främsta mål.

Det är riktigt inspirerande att åka SM, konkurrensen är riktigt bra med många ”gamla” internationella fortåkare. Det är världsklass på de som kör i toppen. Vi ska försöka bli bäst i Sverige innan vi börjar blicka utomlands, säger Kalle, som är 22 år gammal.

Kalle avslutade vintersäsongen genom att vinna stortävlingen LBC Ruschen i Lima med närmare två minuters marginal. I samband med tävlingen fick Kalle vara med och stötta den regerande juniorvärldsmästaren William Craighton, som tillsamans med fabriksteamet M-Sport körde tävlingen som förberedelse inför Rally Sweden.

Det var kul att få jobba med M-Sport och stötta Craighton. Vi fick lite hjälp av dom, inte minst med att hitta felet vi haft med bilen under vintern. Det var också bra att bygga relationer.

Med vintern i ryggen och problemen med bilen utsorterade jobbar Kalle nu med att förbereda sig på bästa sätt inför Nyköping.

Vi ska köra föråkare i Sigtuna. Sen blir det massa simulatorkörning. Vi väntar också på uppdateringar till bilen.

Hjälper simulatorn att utveckla din körning i verkligheten?

Jag tycker det. Jag håller i gång i hela tiden. För mig som är yngre funkar det riktigt bra. Frågar du pappa [Björn Gustafsson, tidigare fortåkare i bland annat Subaru. Reds anm.] skulle han säga att han hatar det. Då är det mest svordomar hela tiden.

Avslutningsvis brukar vi alltid be den vi intervjuar att berätta något som vi troligtvis inte vet om dig.

Oj! Jag är ganska utåt, så det finns nog inget som inte redan är känt. Du skulle frågat pappa istället, så kanske du hade fått ett annat svar, avslutar Kalle.

Texten kan eventuellt tillfogas ett tillägg på den sista frågan, om Kalle mot förmodan skulle komma på ett bättre svar.

Mer från Rally-SM:

Publikinformation Rally Uppland

Publikinformation Rally Uppland

Programförsäljning: Program finns att köpa från måndag 27/5 kl.18.00 på följande ställen: Gulf Tierp Preem Månkarbo...