Kampen om medaljerna hårdnar när Rally-SM kommer till Tierp

29 maj, 2024

Rally-SM inleder andra halvan av årets mästerskap när Rally Uppland avgörs kommande helg med Tierp Arena som bas. I samtliga klasser är det stenhård kamp om medaljerna när Rally-SM gästar Uppland för första gången sedan 2016.

I klassen Internationella 4WD gick den regerande mästaren Patrik Flodin upp i SM-ledning efter att ha vunnit Rally Nyköping för tre veckor sedan. Med två raka totalsegrar i SM har Flodin från Hudiksvall åtta poängs marginal ner till teamkollegan Dennis Rådström, båda i VW Polo.

– Det är jättefina, snabba tempovägar, så det ska bli skitkul att vara tillbaka. Det kommer garanterat bli stenhård fight i vanlig ordning och den här gången är det jag som får gå ut först på vägen. Vi ska göra vårt bästa och så hoppas jag att det räcker till en topplacering, säger Patrik Flodin.

Den tidigare juniorvärldsmästaren Tom Kristensson avancerade till bronsplatsen i klassen efter en andraplats senast. Skodaföraren är ytterligare fyra poäng bakom Flodin i den jämna klassen.

Kim Nydén från Lindesberg går in i helgen som ledare i Nationella 4WD, men de två senaste tävlingarna har luckan bakåt till Sandvikens Oskar Sundell krympt och är nu 11 poäng när deltävling fyra av sex väntar i helgen.

– Det blir en fortsatt hård kamp med Kim. Sist var jag före honom, men lyckades inte ta in så många poäng eftersom vi hade en norrman framför oss. Jag måste tänka på mästerskapet och försöka vara före honom, men han tänker nog likadant. I Nyköping var han före mig på lika många sträckor som jag var före honom, så vi är riktigt jämna, säger Oskar Sundell.

2WD är tävlingens största klass med närmare 40 startande. Klassen får internationell krydda genom de svenska juniorerna Mille Johansson och Calle Carlberg, som kör tävlingen som uppladdning inför nästa EM-deltävling i Sverige om två veckor. Johansson leder Junior-EM efter att ha vunnit senaste tävlingen på Kanarieöarna.

Den dubbla juniorvärldsmästaren PG Andersson från Årjäng återtog ledningen i SM-tabellen i Nyköping. PG och kartläsaren Anders Fredriksson kommer åter till start i den nybyggda BMW 1M från teamet Drive VXO Motorsport. Luckan i mästerskapet till Haningeföraren Patrik Hallberg är bara tre poäng inför helgen.

– Det här ska bli jättekul, nu får vi lite extra motstånd i form av juniorerna Calle Carlberg och Mille Johansson, och sen vet jag att Patrik Hallberg kommer att vara rejält revanschsugen. Sist kunde vi köra stabilt och säkert när Hallberg fick sina problem. Men nu har vi en tävling i bilen och jag ska försöka få upp farten mer, säger PG Andersson.

Andreas Hovind från Enköping är ett jagat byte i toppen av Standardklassen. Efter två raka segrar har Johan Pettersson från Skillingaryd sett till att topp tre i mästerskapet separeras av endast 10 poäng.

– Jag är revanschsugen och laddad för att ge Johan och alla andra en kamp. Det var irriterande att inte knyta ihop det senast när vi ledde. Vi gjorde bort oss på en sträcka där vi tog det alldeles för lugnt på ett ställe, och det har man inte råd med. Vi går för segern i helgen, inget snack om det, säger Andreas Hovind.

Rally Uppland är den fjärde av totalt sex deltävlingar i årets Rally-SM. Tävlingen startar med två sträckor på fredagskvällen och ytterligare sju körs på lördag. Den avslutande Power Stage, som tv-sänds på Svensk Bilsport TV, avgörs inne på Tierp Arena – som också huserar serviceplats och HQ för rallyt.

Tävlingen går att följa gratis via rallyradion på www.svenskbilsporttv.se

Mer från Rally-SM: