Karljohan och Emma – svenska mästare i standardklass

17 september, 2023

I helgen avgjordes mästerskapet Rally-SM med finaltävlingen Rally Arvika i Värmland. Med delad förstaplats i standardklassens SM-tabell knep Karljohan Ingesson, SMK Hörby, och Emma Fransson, Wäxjö MS, guldmedaljen med minsta möjliga marginal där bästa placeringar under årets säsong, fick avgöra efter dramatisk sekundstrid i sista deltävlingen. 

Rally Arvika var årets femte deltävling i mästerskapet och under lördagseftermiddagen körde Ingesson och Fransson in på en tredjeplats i standardklassen och tre poäng plus in på SM-kontot under powerstagen. Och vilken spännande tävling helgen bjöd på. Karljohan, berättar: 

– Tävlingen började på fredagen med en andraplats inför nattvilan. Under lördagens sträckor var det jämna fajter och vilka fantastiska sträckor vi fick köra på. Inför powerstagen, sista sträckan under Rally Arvika, låg vi på en tredjeplats i tävlingen. Ett resultat, som tillsammans med tillräckligt många powerstagepoäng skulle vara tillräckligt för att ta hem SM-guldet. Men ner till fyran var det endast 1,8 sekunder och flera snabba förare kunde vara med och plocka powerstagepoäng, så oddsen för guldet kändes låga inför den nästan två mil långa avslutande sträckan i Rally Arvika. 

– Vi slår till med en grym körning, just när det gäller som allra mest, precis som både Elliot och Martin också gör. I mål skiljer det endast 1,4 sekunder mellan oss. Vi är tredje snabbast på sträckan och behåller även detsamma i tävlingen, vilket är precis tillräckligt för att vi ska ta hem SM-guldet, berättar Kalle. 

Ingesson/Fransson delade samma poäng som tvåan och hade de tappat strax över en sekund till på sträckan så hade de fått nöja sig med ett SM-silver, så det blev ett riktigt spännande avslut på Rally Arvika. 

– Med den kampen på powerstagen var ett perfekt avslut där det både varit dalar och toppar och däremellan många roliga stunder på och mellan specialsträckorna. Nu kikar vi över BMW:n inför finaltävlingen i grussprint som avgörs i Dackefejden på lördag. Vill även rikta ett stort tack till alla som gör detta möjligt, summerar Kalle Ingesson – guldmedaljör i standardklassen Rally-SM 2023. 

Pressmeddelande och foto; Ingesson Motorsport. 
Foto nedan Sara Mejving: Kalle vann grussprintdeltävling i Älmhult tidigare i somras. 

Mer från Rally-SM: