Mikael Simonsson – förbundstekniker

9 december, 2022

Vem är Mikael Simonsson?

– Jag är född och uppvuxen i Östmark som ligger 23 kilometer nordväst om Torsby, mitt i rallymeckat Värmland. Min pappa var präst och i likhet med en annan prästson, Anders Kulläng, var det givet för min del att det var rally som gällde. Men efter moget övervägande så kom jag underfund med att jag passade bättre i högerstolen än bakom ratten. 

– Det har blivit cirka 120 tävlingar som codriver med bland annat fyra Svenska rallyn (1985, 1986, 1987 och 1996) och diverse SM och JSM-tävlingar. Min egen karriär bakom ratten, det finns trots allt en sådan, är mest inom rallycross/backtävling och folkrace, men har även kört några rallytävlingar. Jag har i alla år varit trogen min klubb MK Ratten, som finns i Torsby. Där har jag förutom varit aktiv som tävlande även varit funktionär, styrelsemedlem och ordförande med mera genom åren. Jag är fortfarande medlem i MK Ratten fast jag sedan 2012 bor i Asige utanför Falkenberg i Halland, berättar Mikael Simonsson. 

När blev du förbundsfunktionär?

– Mitt första förbundsuppdrag har jag fortfarande kvar, nämligen som regbesiktigare för rallycross, racing, drifting. Det började jag med 1997. Mellan 2011 och 2013 var jag förbundstekniker på rallycross-SM och även på några SM och RallyX tävlingar. Från 2019 har jag haft uppdrag som förbundstekniker här i Rally-SM och jag är också homolgeringsbesiktningsman för rally. 

Hur förbereder man sitt uppdrag på en SM-tävling?

– jag försöker tidigt före en tävling jag ska på, att upprätta en kontakt med den tekniske chefen för tävlingen för att informera vad som ska göras vid en SM-tävling, vilket är oftast mycket mer än vid en distriktstävling. Min egen förberedelse blir att läsa på om regler och läsa i diverse homologeringshandlingar så att jag är förberedd när jag kommer till den aktuella tävlingen. Jag är ju som förbundsfunktionär på tävlingen som stöd och rådgivare i tekniska frågor. 

Vad gör du under tävlingsdagen?

– Under tävlingen finns jag där som rådgivare i tekniska frågor, både åt tekniska chefen, tävlingsledaren och domarjuryn. Jag försöker också vara med i den omfattning som hinns med på de olika kontroller och stickprov som görs under tävlingen. Jag finns med vid förbesiktningen och efterkontrollerna och vid de möten som tävlingsledningen har tillsammans med domarjuryn. Jag ska även notera mina upplevelse i en teknisk rapport till arrangören. 

Vad är det bästa med att vara förbundsfunktionär?

– Att jag fortfarande får vara ”med mitt i smeten”, trots att jag i princip har avslutat mitt egna tävlande. Men man får vara ute på tävlingar och få till sig pulsen som finns, att träffa de aktiva, prata om det man gillar bäst nämligen bilsport och då framför allt rally. Och som i mitt fall de tekniska frågorna där jag brinner för att få alla förstå och följa de regler som vi har, summerar Mikael Simonsson som är en av Rally-SM:s förbundstekniker. 

Mikael Simonsson diskuterar tekniska frågor under Säffles deltävling i somras. Foto: Sara Mejving

Rally-SM
4 februari, Rally Lima, Lima MS
18 – 20 maj, South Swedish Rally, SSR
16 – 17 juni, Skilling 500, Skillingaryds MK
18 – 19 augusti, Snapphanerallyt, Hässleholms MK
8 – 9 september, Rally Arvika, MK Team Westom

Rally-SM Asfaltsprint
16 april, Bil Månsson Rally Sprint, SMK Hörby
22 april, Rollsbo City Race, Älvbygdens MK (datum ej fastställt)
27 maj, Asfaltsknixen, Gullabo RC
1 juli, Sturupsprinten, Svedala MK
5 augusti, EMC-sprinten, Enköpings MK

Rally-SM Grussprint
29 april, Timmerhultsprinten, Laholms MK
3 juni, Hovdalasprinten, Hässleholms MK
29 juli, Mästarmötet, Älmhults MK
26 augusti, Hårdingen, Vara MK
23 september, Dackefejden Grus Sprint, Växjö MS

Biljettpris – se Rally-SM live via Rally Live och vår playkanal på rallysm.se
Samtliga sändningar under 2023, biljett gäller 1 januari – 31 december, 595 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM 295 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltsprint 295 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 295 kronor
Biljett för enstaka tävling 99 kronor

Biljettpriset för enstaka tävlingar, 99 kronor, behålls 2023, övriga höjs 100 kronor efter nyårsafton, så passa på att säkra din SM-biljett inför kommande år redan nu. 

Där det produceras tv ingår denna sändning i respektive biljett

Beställ här 
Biljetten går att betala med kort eller swish

Mer från Rally-SM: