Norsk seger i Rally Lima 

4 februari, 2023

Ole Christian Veiby, KNA Kongsvinger, tillsammans med Torstein Eriksen, mötte svenska eliten när Rally-SM gjorde premiär i Rally Lima under lördagen. Med en totaltid, efter närmare 14 mil specialsträcka, på 1.09.37 var norske duon 57 sekunder före tävlingens totaltvå Patrik Flodin/Göran Bergsten. 

Vejby tog täten direkt, tätt följd av PG. Varpå svensken bestämde sig för att gå all in, for ut i snön och in i ett träd. Dessbättre inte värre än att han kunde ta sig till servicen, få bilen reparerad och starta om. Då han han fått avstå två sträckor och straffats med tio minuters tillägg. Därmed var hans dag förstörd. Flodin försökte hänga på, och var den som tog andraplatsen. Åhlin, som inte tävlat på fyra år slutade trea. – Vi var så nära en rullning på sista! Men får vi lite mer tid i den här bilen ska vi allt bjuda ännu större motstånd nästa gång, säger Åhlin. PG körde strålande under andra etappen, slutade nia och vann prestigemötet på power stage och fick därmed fem extra SM-poäng.

Foto: Fredrik Värnebjörk

Robert Andersson, Eskilstuna MK, och Jesper Samuelsson, Storfors MK, tog segern i nationella 4WD, 45 sekunder före irländske William Crieghton och Liam Regan.

– Jag trivs redan bättre i den här än jag någonsin gjort en en tvåhjulsdriven bil. Otroligt kul, säger Andersson.

45 sekunder bakom körde irländske duon William Crieghton och Liam Regan in på andra plats. För dem ett viktigt genrep inför Rally Sweden kommande helg.

Snabbast i klassen nationella 2WD var Oskar Sandell, Sandvikens MK och Joakim Söderqvist AMF Årsunda i sin Nissan Sunny som var 52 sekunder före hemmaföraren Andreas Levin och Therese Levin. 

 ”Jocke” har runt tjoget SM-delsegrar förut i högerstolen bredvid sin bror Tobias, men för Sundell var det den första. – Det trodde jag aldrig! En bra dag kanske vi skulle nå topp tre. Nu vann vi i stenhård konkurrens och det känns väldigt bra, säger Sundell. Han var 52 sekunder före hemmaföraren Andreas Levin och Therese Levin också de i en Nissan Sunny. Trea friskt gasande Emil Karlsson, som med sin stora Volvo bemästrade snön och spåren på bästa sätt

Isak Reiersen, Östmarks MFF och Lucas Karlsson SMK Nyköping tog hand om segern i internationella 2WD och var två minuter före tvåan Stefan Olsson och Eira Solberg, Lima MS.

Forne crosskartföraren Isak Reiersen, Östmarks MFF höll för favoritskapet och vann tillsammans med Lucas Karlsson, SMK Nyköping. De råkade ut för motorhaveri dagen innan start och ringde genast Isak Nordström, som tvingats lämna återbud. Den forne konkurrenten i crosskart var inte sen att hyra ut sin bil. Med vilken Reiersen alltså vann.

– Så otroligt tacksam över att jag fick ta bilen och att det gick riktigt bra, för i morgon ska Nordström köra den under SM-veckan i Falköping, säger Reiersen.

Två minuter längre tid behövde tvåan Stefan Olsson och Eira Solberg, Lima MS, för att ta hand om andraplatsen.


Foto: Fredrik Värnebjörk

Nöjda totalsegrare i Rally Lima
Foto: Fredrik Värnebjörk

En imponerande 43:e plats totalt och segrare i standardklassen blev Martin Lundqvist och Christian Segerström från Fagersta MK. De kom till Rally Lima med helt nybyggd Volvo S40. Vi träffar Martin och Christian innan prisutdelningen. 

– Det var lite spänt i morse. Det är första tävlingen i bilen. Första sträckan i dag var längre än vad vi testat med bilen, då den är helt nybyggd. Vi är jättenöjda och planen är att fortsätta SM-säsongen, säger en nöjd Martin Lundqvist. 

Topp tre Rally Lima

Internationella 4WD
Ole Christian Veiby/Torstein Eriksen 1.09.34.7
Patrik Flodin/Göran Bergsten 1.10.32.2
Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg 1.10.45.0

Nationella 4WD
Robert Andersson/Jesper Samuelsson 1.1717.9
William Creighton/Liam Regan 1.18.03.6
Robert Persson/Per Larsson 1.19.24.2

Internationella 2WD
Isak Reiersen/Lucas Karlsson 1.23.09.7
Stefan Olsson/Eira Solberg 1.25.15.5
Liam Berg/Theo Bergsten 1.25.34.0

Nationella 2WD
Oskar Sundell/Joakim Söderqvist 1.20.21.8
Andreas Levin/Therese Levin 1.21.14.6
Emil Karlsson/Jessica Larsson 1.21.34.5

Standard
Martin Lundqvist/Christian Segerström 1.26.23.0
Niklas Ledin/Jonna Olsson 1.28.52.5
Jan Johansson/Christian Olsson 1.28.53.3

Junior-SM
1. Isak Reiersen/Lucas Karlsson
2. Jacob Johannesson/Danny Holgersson
3. Liam Berg/Theo Bergsten

Samtliga klassresultat från Rally Lima och SM-tabeller, se rallysm.se
Foto: SRM

Standardvinnarna i nybyggd bil klassvann Rally Lima. 
Foto: SRM

Mer från Rally-SM: