Presskonferensen: ”Vi är laddade och vägarna är fantastiska”

7 januari, 2022

Hampus Juteryd finns på plats på premiären av Rally-SM, North Rally Boden och höll i eftermiddagens presskonferens. 

Tävlingen startar ikväll klockan 18.00 och starten på första specialsträckan ikväll beräknas vara klockan 18.43 (1 1060 meter) och andra specialsträckan (4 200 meter) drar igång klockan 19.36 innan nattvila. 

Här är korta kommenterar från presskonferensen; 

Internationella 4WD: 

PG Andersson: Bestämde mig ganska sent att köra. Vi kör för guld. Fina sträckor. Snabbt, det blir en spännande utmaning. Jag har inte varit så här långt upp i landet tidigare. 

Mattias Adielsson: En vana att bli tvåa i SM, det får jag ändra på i år. PG åker fort. Förra året var ett ganska konstigt år, nu känner vi oss väl förberedda. Känslan är bra i bilen. Maja, min codriver är talangfull, det känns bra allting. 

Jari Liiten: Gick inte som det var tänkt förra året. Vi åkte två deltävlingar i Finska mästerskapet. Vi var med bra i början av säsongen i Kil. Nu hoppas vi på en bättre säsong. Vi har varit på depå Grande och åkt lite. Lite ovant att åka vinter, men det känns bra. Rutinerade John Stigh kliver in som codriver och det känns som samarbetet kommer att fungera riktigt bra. Sträckorna är sådana här som jag älskar, Snabbt och tekniskt. Man får hålla tungan rätt i mun och ha ett bra tempo. 

Pontus Tidemand: Så här långt upp har jag inte kört tidigare. Vi har kört ett test och det känns bra. Vi vet inte om det blir full SM-säsong, men vi ska kriga på. Tempot i SM är riktigt högt och allt måste vara hundra för att matcha tempot. Allt måste tas på allvar. Sträckorna är klassiskt Norrland, fina, snabba och blinda svängar som kan vara svårt att få till. 

Jonas Åkesson: Vi har hunnit med att testa på fina vägar. Shakedown var riktigt bra. Snabbt och hastigt kunde vi testa i Småland, det var bra. Vi kommer med ny bil, det gick ju över förväntan förra året, vi ville satsa och teamchefen Mattias ville satsa så det blev så.

Nationella 4WD 

Mats Jonsson: Jag jagar det 20:e SM-guldet. Egentligen har jag inte kört den här tävlingen på vintern, men det brukar nog inte vara så stor skillnad. Det är det svåraste med gamla bilar, man kan inte hålla på att testa då det inte finns så mycket reservdelar. Det är inte lätt att uppdatera en sådan här bil. Jag har inte åkt så jättemycket, men det blev ju sprint-SM förra året. Jag har egentligen varit här tidigare och kört men det var nog 1983 då startade vi i Luleå med Asconan. 

Michael Wikström: Det känns fantastiskt att få köra SM på hemmaplan. Det känns superkul. Vi har testat lite, det känns bra och vi utgår från det och får se hur långt det räcker. Jag har bland det värsta man kan ha, Ford Fiesta WRC 14. Det är förra generationens WRC-bil. Givetvis vill vi komma så långt fram som möjligt. Jag kommer att få kämpa hårt för att slå Mats Jonsson. Vägkännedom är en fördel men det kan också vara en nackdel. 

Internationella 2WD

Isac Nordström: Ny Rally4 bil. Den kommer från två SM-guld. Det ska bli görkul att se var vi står. Lite för lite test kanske, men det är en lättkörd bil. Det är helt annan karaktär på motor än vad jag haft tidigare. Målsättningen är guld, men tyvärr är vi väldigt få i klassen, men de som är med är snabba. 

Isak Reiersen: Jag kommer ifrån rallycentrat Torsby och jag har kört crosskart och rallycross tidigare. Vi fick ihop åtta tävlingar i ungdomsrally och det är den rallyerfarenheten jag har. Vi har testat en del, både i Norge, Torsby och Jokkmokk, närmare 40 mil totalt. Det är bra erfarenhet och jag kände att jag utvecklades från test till test. Nu ska jag göra mitt bästa. Själva körningen är okej, notskrivningen är bra men det är lite utmaning att våga åka på noterna. Min codriver är min trygghet. 

Albin Nordh: Jag körde i början av veckan och shakedown i går, så vi är inkörda. Vi har gjort lite justeringar och hittat rätt. Jag fick ett samtal av Mattias Bengtsson och nu är jag med i team Nybe, det känns jättebra och uppbackningen därifrån är jättebra. Vägarna här uppe är fräna. Reken har gått bra. Inga konstigheter än så länge. Duktig ny kartläsare har jag också, Alexander Glavsjö. 

Nationella 2WD: 

Patrik Flodin: Det var halvtufft avslut på förra säsongen. Vi har testat i mellandagarna. Det kändes bra på en gång, det kändes som att det inte var längesedan jag satt i tävlingsbilen. Det ska bli riktigt kul att få åka riktig vintertävling. Det kanske kommer fram lite grus, då vi får hushålla med däcken. När man väl få upp farten sliter man mindre däck. Tack och lov är det snabba vägar. 

Hampus Jakobsson: Ny bil i den nya Gr H. Jag har fått till två tester, både i Antilla och Boden. Det känns helt okej, småstrulen som varit ska vara borta ikväll. Jag har försökt få till mil med bilen och känna mig trygg i den nya bilen. Det känns bra att ha skrivit egna noter, nu ska vi bara lita på bilen, det går snabbt här uppe. 

Niklas Hägg: Corollan är en väldigt bra bil, den gamla Gr H, vi provar ett år till. Vi har kört väldigt lite på vinterunderlag, vi får ta det som ett test ikväll och ladda på imorgon. Det kanske blir jobbigt på militärvägarna att hinna med. Toni Sundqvist är med i år igen. Så grymma vägar så det här kommer bli skoj. 

Emil Karlsson: Det har varit lugnt och skönt i garaget och jag har ordning på allt. Det var surt med ett silver i höstas, men vi är nöjda med det ändå. Vi har vilat oss i form fram tills idag. Vägarna är otroligt fina, helt sjukt faktiskt. Superfina vägar ikväll, det är värt varenda mil att åka upp hit och få tävla. Alla är glada och hejar på oss, så det ska bli riktigt kul att få tävla här i Boden. Vi kör ett väl utprovat koncept och jag har Jessica som codriver.

Foto från presskonferensen North Rally Boden.

Rally Live sänder rallyradio och tv (powerstagen) från North Rally i Boden. 

Biljettpris
Samtliga sändningar under 2022, biljett gäller 1 januari – 31 december, 595 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM 295 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltssprint 295 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 295 kronor.
Biljett för enstaka tävling 99 kronor. 

Där det produceras tv ingår denna sändning i respektive biljett. 

Beställ här 
Biljetten går att betala med kort eller swish

Samtliga 2021:års sändningar finns under playkanalen på rallysm.se utan kostnad

Mer från Rally-SM: