Rallyweek; Jonas Åkesson ”– När man fattat fästet och hur man kan använda vallarna, är det magiskt”

4 januari, 2022

Jonas Åkesson, Karlskrona AK tillsammans med codrivern Martin Holmdahl KNA Kongsvinger, är seedad som startnummer 3 i North Rally Boden i sin Skoda Fabia R5. 

– Delar av teamet tar sig upp mot Boden, i buss och släp, under måndagen och några av oss andra flyger upp till Luleå under tisdagen. Onsdag och torsdag bjuder bland annat på test, besiktning och shakedown. Under fredagen är det rekning som gäller för att framåt kvällen vara så förberedda som vi kan inför första etappen. Jag och Martin är extremt taggade, börjar Jonas Åkesson berätta. 

Hur har ni i teamet laddat upp inför första deltävlingen i Rally-SM?

  Inför premiären i Boden var planerna att åka vintertest i Antila vid norska gränsen. Då snön uteblev där uppe skrev vi lite rallyhistoria hemma i Holkya utanför Älmhult där vi åkte vintertest. Med knapp en veckas varsel så hade teamchefen preparerat sträckan och det blev ett lyckat test. 

Kan ni berätta om tävlingsbilen?

– Den nya bilen är en Skoda Fabia R5 från 2018. Det känns riktigt bra i bilen så här långt. Vi hoppas såklart att vi är på rätt väg i satsningen men rally är en sport där allting kan hända och vi kan inte mer än att göra vårt bästa för att lyckas. 

När tävlade ni på vinterunderlag senast?

– Senast vi tävlande på vinterunderlag var 2020 med corollan. Men vi åkte cirka 20 mil test utanför Torsby inför premiären i Boden med Fiestan i januari 2021. Coronapandemin gjorde tyvärr att SM flyttades till hösten och därmed blev det aldrig någon tävlingsdebut i R5:an på vinterunderlag. 

Vad är det som gör det så speciellt att tävla på vintern?

– För mig är det väldigt speciellt att åka på vintern då jag inte är ”uppväxt” på det underlaget. Det tar en stund innan man fattar att fästet finns och hur man kan använda vallarna… och inte….När man väl gjort det är känslan magisk.

Vad är ert mål under North Rally och vad ni för förväntningar?

– Målet och förväntningarna för teamet i North Rally boden är att vara med och slåss om pallplatserna och att det kan bli ett riktigt vinterrally med snö och is i mängder. 

Foto: Privat

Rally Live sänder rallyradio från North Rally i Boden. 

Biljettpris
Samtliga sändningar under 2022, biljett gäller 1 januari – 31 december, 595 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM 295 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltssprint 295 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 295 kronor.
Biljett för enstaka tävling 99 kronor. 

Där det produceras tv ingår denna sändning i respektive biljett. 

Beställ här 
Biljetten går att betala med kort eller swish

Samtliga 2021:års sändningar finns under playkanalen på rallysm.se utan kostnad

Mer från Rally-SM: