Rekordartat startfält till South Swedish Rally

9 maj, 2022

Så många som 94 anmälda till South Swedish Rally (SSR), SM-deltävlingen i Älmhult under Kristi Himmelsfärdshelgen. 

– Vi är oerhört nöjda! Vi förstod att det fanns ett sug efter att få tävla, men 94 ekipage på anmälningslistan är mer än vi hoppades på, säger tävlingsledare Kjell-Åke Jönsson. 

Huvudklassen, som består av fyrhjulsdrivna, moderna så kallade R5:or, innehåller 20 namn där ett helt knippe tänker ge storfavoriten PG (Per-Gunnar) Andersson en match om totalsegern.

– SSR är en kul tävling och helt klart ska vi göra vad vi kan för att vinna. Men det blir tufft, det blir det, säger PG Andersson.

Bland annat kommer norrmannen Lars Martin Stensbøl till start i en Ford Fiesta R5, samma typ av bil som PG Andersson. 26-årige Stensbøl har redan tränat på de småländska vägarna, då han den gångna helgen vann rallytävlingen Midsommardansen i Ljungby. Hård konkurrens var det, för inför sista sträckan ledde Älmhults eget ess, Mattis Olsson med 0,5 sekund. Ny drabbning är att vänta i den 46:e upplagan av SSR, för även Olsson är anmäld. Samt alltså ytterligare 18 man i tyngsta klassen. 

– Det var länge sedan vi hade ett sådant startfält! Det ska bli enormt roligt, fortsätter tävlingsledare Jönsson. 

South Swedish Rally inleder SM-säsongen på grus under torsdagen den 26 maj med en testväg. Där har de tävlande möjlighet att finslipa det allra sista på bilens inställningar. Tävlingen drar sedan igång under fredagskvällen med två fartsträckor. Efter nattvilan körs samma två sträckor igen, plus ytterligare åtta innan det är dags för målgång vid Aktivitetshuset i Älmhult runt 17-tiden.

Förare med äldre, klassiska rallybilar har en egen tävling ute på Millebygden Arena, strax utanför Älmhult, redan under torsdagseftermiddagen. Lokala förare har också chansen att mäta sig med eliten i det som heter Sydrallyt. En tävling som drar igång direkt efter att sista SM-förare har rullat av startrampen och där förarna kör sex fartsträckor.

Pressmeddelande och foto: Annemo Friberg

Bildtext: Den 46:e upplagan av South Swedish Rally ingår även i nya mästerskapet Nordic Rally Championship. Det gör att bland annat 26-årige norrmannen Lars Martin Stensbøl kommer till start i huvudklassen för att mäta sig mot favoriten PG Andersson, Årjäng. Under den gångna helgen testade Stensbøl de småländska vägarna genom att totalvinna Midsommardansen i Ljungby.
Foto: Pia Nilsson

Mer från Rally-SM: